AMSTERDAM - Een vragensteller uit het publiek bij het verkiezingsdebat van de NOS dinsdag blijkt lijstduwer voor het CDA in Zuid-Holland Peter Noordhoek te zijn.

Eerder was hij campagneleider voor de partij in dezelfde provincie. De NOS wist van zijn banden met het CDA, meldt Noordhoek op Twitter.

De CDA'er zou vier keer hebben gewezen op zijn rol bij de partij. Nog voor het begin van het debat twitterde Noordhoek dat hij de slotvraag zou mogen stellen.

Het werd uiteindelijk geen vraag, maar meer een stelling. "Het kabinet zit er nog geen vijf maanden, ik moet er niet aan denken dat ik over een paar maanden weer naar de stembus toe zou moeten gaan. Dat wordt erger dan België. Dit zijn provinciale verkiezingen, ik vind het erg onverantwoord dat u er landelijke verkiezingen van maakt", zei Noordhoek.

Brinkman

CDA-lijsttrekker Elco Brinkman speelde handig op het eerste deel van de stelling in. "Dan gaat Nederland in de prut en dat is het laatste wat de mensen zoeken. De mensen willen zekerheid." In een toelichting stelt Noordhoek dat hij 'intuïtief en als ondernemer' heeft gereageerd. "Zonder af te stemmen, geloof het of niet."

De NOS vindt dat het niet verkeerd heeft gehandeld door er niet bij te vermelden dat Noordhoek lijstduwer is. "Iedereen mocht vragen insturen", zegt een woordvoerder. "We hebben bij de selectie gekeken naar de inhoud en niet naar zaken als beroep, de afkomst of het lijstduwer zijn van een partij."

Geen probleem

Dat de argeloze kijker hierdoor niet door had dat de vraag mogelijk vanuit CDA-hoek is gesteld, vindt de woordvoerder geen probleem. "Je kunt bij iedere vragensteller wel vermelden wat zijn achtergrond is. Je kunt ook zeggen dat een bijstandsmoeder met twee kinderen waarschijnlijk haar mening al klaar heeft staan. Maar dat is geen reden haar te verbieden een vraag te stellen."