UTRECHT - Het stemmen op de NS-stations is in trek. Op het Centraal Station in Utrecht hadden rond het middaguur 1130 kiezers hun stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen, meldde de voorzitter van het stembureau. Het merendeel hiervan werd uitgebracht tijdens de ochtendspits.

''Het loopt lekker door'', aldus de voorzitter van het stembureau op het station in Utrecht. Maar van lange rijen is volgens hem geen sprake meer. De verwachting is dat het tijdens de avondspits weer drukker wordt in en rond de vijftig NS-stations waar kiezers het rode potlood kunnen hanteren.

Op het Centraal Station in Amsterdam zijn inmiddels 720 stemmen uitgebracht. Op het station van Zwolle was om half twaalf 275 maal gestemd. Onder anderen gedeputeerde Theo Rietkerk van Overijssel maakte hiervan gebruik.

Amsterdam

Op Amsterdam CS is met A4'tjes op de muren aangegeven waar het stembureau nummer 058 zich bevindt. Informatieborden in de hal zijn niet toegestaan om veiligheidsredenen, aldus een woordvoerster van de NS. Mensen kunnen erover struikelen of ermee aan de haal gaan.

PVV-leider Geert Wilders en Machiel de Graaf, lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer, hebben hun stem 's morgens vroeg uitgebracht. Zij deden dat onder belangstelling van veel media rond half negen op een basisschool in Den Haag. In de school was veel beveiliging aanwezig.

Het is de eerste keer dat de Partij voor de Vrijheid meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen.

Rutte

Ook premier en VVD-leider Mark Rutte heeft zijn stem uitgebracht. Hij deed dat onder belangstelling van veel media rond kwart over tien op een school in Den Haag, waar hij woont.

Rutte riep alle Nederlanders nogmaals op vooral te gaan stemmen. ''Ik hoop dat iedereen beseft hoe bijzonder het is dat we in Nederland überhaupt kunnen stemmen."

Cohen

PvdA-leider Job Cohen heeft zijn stem uitgebracht in het Stadsarchief in Amsterdam. Hij deed dat samen met zijn vrouw.

PvdA-leider Job Cohen heeft woensdag rond het middaguur zijn stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen in het Stadsarchief in Amsterdam. Hij deed dat samen met zijn vrouw.

Verhagen

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) heeft woensdagmiddag zijn stem uitgebracht. Hij deed dat onder belangstelling van veel verslaggevers en cameraploegen om 16.00 uur in een stembureau in zijn woonplaats Voorburg.

De aanwezigheid van Verhagen leidde tot veel tumult in het stemlokaal. De voorzitter van het stemlokaal sommeerde de cameraploegen van onder meer PowNews en De Jakhalzen de interviews met Verhagen buiten voort te zetten, omdat hun aanwezigheid de rust in het stemlokaal verstoorde.

Verhagen ontkende ten stelligste ambtenaren van zijn ministerie te hebben gebruikt voor de campagne. De CDA'er werd daarvoor dinsdag naar de Kamer geroepen na een melding van een anonieme ambtenaar. PowNews maakte vorige week melding van de vermeende klacht.

Stem

De PvdA-leider liet weten dat hij op zijn eigen partij heeft gestemd, maar wilde niet vertellen op wie. Wel verklapte hij dat hij nooit op de lijsttrekker stemt.

Cohen noemde het een spannende dag. ''Het spant erom, het kan vriezen of dooien", zei hij, waarmee hij doelde op de kans dat het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer haalt.

Cohen denkt dat de meeste mensen woensdag toch vooral voor de Eerste Kamer naar het stembureau komen. Hij wilde niet vooruit lopen op de mogelijke uitkomst. ''Laten we eerst maar eens afwachten."

De politicus gaat woensdagavond naar Den Haag om de verkiezingsuitslag af te wachten. Voor de rest van de dag had hij weinig plannen, zo vertelde hij aan de massaal aanwezige pers.

Peilingen

Net als Wilders maakt de premier zich geen zorgen over peilingen die betwijfelen of zijn kabinet wel een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt.

''Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat een meerderheid van de bevolking dit kabinet en het beleid toejuicht. Ik denk dat we dat zeker terug kunnen zien in het stemgedrag vandaag. En dat de uitslag van het CDA veel peilers nog in positieve zin verbaasd zal doen staan.''

Inhoud

Mocht het CDA echter toch worden gehalveerd, zoals sommige peilingen voorspellen, en de coalitie in de Senaat geen meerderheid krijgen, dan hoopt Rutte dat de oppositie alle kabinetsplannen ''vooral op hun inhoud gaat beoordelen, zoals de taak van de Eerste Kamer is.''

''En ze niet allemaal gaat afwijzen omdat ze van het kabinet komen, zoals sommige partijen de afgelopen dagen wel hebben gesuggereerd.''

Mobiele stembureaus

In Rotterdam zijn om 09.00 uur de eerste mobiele stembureaus in gebruik genomen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb was een van de eerste stemmers in verzorgingshuis Aafje.

Rotterdam doet een proef met twee mobiele stembureaus, die bij negen verzorgingshuizen in de stad worden ingezet. Op iedere plaats blijft het anderhalf uur staan.

''Het is een extra dienstverlening naar de mensen, ook ter bevordering van het stemmen", licht een woordvoerster toe.

Snelweg A6

Tientallen mensen hebben tijdens de ochtendspits gebruikgemaakt van de mogelijkheid om langs de snelweg A6 te stemmen. Bij twee wegrestaurants langs de A6 zijn stembureaus ingericht die vanaf half zes geopend waren.

Tot woensdagavond half acht kunnen mensen nog stemmen langs de A6.

Leeuwarden

In Leeuwarden kon al vanaf middernacht een stem worden uitgebracht. Jongeren & Politiek Fryslân (JPF) had een mobiel stembureau geregeld dat in de verkiezingsnacht voor stadsschouwburg De Harmonie stond.

Het mobiele stembureau is om 05.30 uur gesloten. Ruim 220 mensen hebben in Leeuwarden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om 's nachts te stemmen. Vooral jongeren maakten dankbaar gebruik van het mobiele stembureau.

Feest

Op vertoon van een stempas kregen mensen gratis toegang tot de schouwburg zelf, waar tot half drie een verkiezingsfeest werd gehouden.  Ook dat kon rekenen op veel belangstelling: circa zeshonderd mensen namen een kijkje, onder wie D66-partijleider Alexander Pechtold en lokale prominenten.

In de rest van het land zijn de stembussen om 07.30 uur opengegaan. Tot 21.00 uur kan er een stem worden uitgebracht.

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto

Volg de Twitterberichten over dit onderwerp via NUlive