DEN HAAG - De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV krijgen volgens een nieuwe peiling van Maurice de Hond 37 zetels in de Eerste Kamer, wat zou neerkomen op een nipte minderheid in de 75-zetels tellende Senaat.

De voorspelling van De Hond voor de drie partijen is daarmee onveranderd ten opzichte van zijn peiling een week geleden, zo bleek dinsdag.

Woensdag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De gekozen Statenleden kiezen op hun beurt op 23 mei de samenstelling van de Eerste Kamer.

De uitslag van de verkiezingen is van groot belang omdat VVD, CDA en PVV vrezen dat veel van hun gezamenlijke plannen in de Senaat zullen stranden als ze daar geen meerderheid krijgen.

Per saldo is de kans dat de drie partijen een meerderheid behalen kleiner dan de kans dat ze een minderheid behalen, verwacht De Hond.

Combinatie factoren

Dat komt volgens hem door een combinatie van factoren. Zo levert een lijstverbinding in de provincies tussen PvdA en GroenLinks deze combinatie zeker een extra zetel op.

Ook verwacht De Hond dat het CDA minimaal halveert. In zijn peiling behaalt de partij 9 zetels, tegen 21 vier jaar geleden. De cruciale vraag is of VVD en PVV dit verlies kunnen goedmaken.

Opkomst hoog

Maar De Hond wijst erop dat als de PVV het goed doet en de opkomst hoog is, het CDA meer zou kunnen verliezen dan de gepeilde twaalf zetels.

De VVD stijgt volgens De Hond van veertien naar zestien zetels, de PVV krijgt er twaalf. Nu is de partij van Geert Wilders nog niet vertegenwoordigd in de Senaat.

PvdA

De PvdA zakt van veertien naar elf zetels, de SP daalt van twaalf naar negen. D66 stijgt naar vijf zetels van twee zetels vier jaar geleden. GroenLinks blijft staan op vier zetels, de ChristenUnie zakt van vier naar drie.

De SGP blijft staan op twee, de Partij voor de Dieren stijgt van een naar twee zetels. De Hond rekent op twee zetels voor de partij 50PLUS en hij verwacht dat de provinciale partijen in de nieuwe Senaat niet meer vertegenwoordigd zullen zijn. Nu heeft de Onafhankelijke Senaatsfractie 1 zetel.

TNS Nipo

De laatste peiling van TNS Nipo voorziet een fotofinish in de Eerste Kamer. Coalitiepartij VVD en gedoogpartner PVV groeien daarbij iets, PvdA en GroenLinks leveren iets in, waarmee de meerderheid van de coalitiepartners in de Eerste Kamer weer in zicht komt.

De regeringspartijen zouden volgens het onderzoeksbureau 37 of 38 zetels halen. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.

Peiling Synovate

De regeringspartijen VVD en CDA hebben samen met gedoogpartner PVV in de jongste politieke barometer van bureau Synovate een minderheid in de Eerste Kamer van 34 zetels van de 75 zetels.

Dat is drie zetels minder dan in de peiling van Maurice de Hond eerder dinsdag en drie zetels minder dan de politieke barometer van vorige week.

Verlies

Bij Synovate verliest de VVD twee zetels ten opzichte van vorige week en komt op veertien zetels. Het CDA komt op negen zetels, een minder dan vorige week.

De PVV komt op elf zetels, evenveel als vorige week. De PvdA, de SP en 50PLUS winnen alle drie een zetel ten opzichte van vorige week.

Verkiezingsdebat

De peiling van Synovate is uitgevoerd op maandag en dinsdag, dus voor het NOS verkiezingsdebat van woensdagavond. Volgens het onderzoeksbureau kan dat debat nog voor veranderingen zorgen.

De uitslag werd woensdag bekendgemaakt tijdens het tv-programma Nieuwsuur. Premier Mark Rutte zei in het programma nog steeds alle vertrouwen te hebben in een goede uitslag van VVD, CDA en PVV.

Hij riep mensen die normaal gesproken CDA stemmen maar mogelijk thuis blijven op om toch naar de stembus te gaan.''Ik ken de discussie die leeft binnen het CDA over de samenwerking met de PVV. Voer dat debat in de partij zelf, maar laat het CDA niet in de steek'', aldus Rutte.