DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over een melding van een anonieme ambtenaar die zegt dat CDA-minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ambtenaren van zijn ministerie zou inzetten voor ondersteuning bij de verkiezingscampagne.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent, die het spoeddebat aanvroeg, zegt over bewijs te beschikken.

Vorige week maakte PowNews melding van de vermeende klacht van de ambtenaar. Volgens deze medewerker zouden communicatiemedewerkers van het departement opdracht krijgen partijpolitieke toespraken te schrijven.

Werkbezoeken die Verhagen de afgelopen tijd aflegde in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, zouden bovendien soms inhoudelijk voorbereid worden door ambtenaren.

De PvdA gaf steun aan het verzoek. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen legde bovendien een verband met een vakantie die Verhagen momenteel houdt. ''Lekker op skivakantie terwijl hij zijn ambtenaren het werk laat voorbereiden'', aldus het Kamerlid.

Skivakantie

Een woordvoerder van het CDA bevestigde dat Verhagen met zijn gezin skiën is, maar dat de vakantie al lang geleden gepland was. Als gevolg hiervan maakt de CDA-minister het grootste deel van de slotcampagne niet mee.

Het CDA houdt sinds dinsdagochtend zeven uur een marathoncampagne van 36 uur, waarbij tot aan woensdagavond elk uur een activiteit is gepland. Verhagen keert terug van vakantie en stemt om 16.00 uur, waarmee hij aanhaakt bij de staart van de campagne.

'Kopstukken onzichtbaar'

Vorige week beklaagde PVV-leider Geert Wilders zich erover dat kopstukken van de coalitiepartijen onzichtbaar waren. Dinsdag zei Wilders dat hij ''iets meer tevreden is'' over het optreden van de partijen met wie hij samen in een gedoogconstructie zit.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans nam het in de Kamer op voor Verhagen. ''Ik wil een lans breken voor mijn collega Verhagen. Die is een paar dagen skiën. En als er een het verdiend heeft, dan is hij het.''

GroenLinks wil het debat ''zo snel mogelijk'' houden met Verhagen en minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). Wat betreft de PvdA is ook premier Mark Rutte erbij aanwezig.

Vorige week zei Verhagen tegen PowNews dat de ondersteuning van activiteiten als minister en partijpoliticus strikt gescheiden is.