DEN HAAG - Het kabinet verhoogt de lasten voor burgers en bedrijven met 1,5 miljard euro. Dat is 10 procent van het totaal van 18 miljard euro aan ombuigingen op de rijksbegroting.

De overige 90 procent (16,5 miljard euro) zijn echte, keiharde ombuigingen.

Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold. Die had Rutte naar de Kamer geroepen om ''eerlijk'' en open te zijn over de lastenverzwaringen die volgens Pechtold 12 miljard euro bedragen. Hij baseert zich daarbij op berekeningen van het Centraal Planbureau.

Goochelen

Rutte zei dat Pechtold ''alle feiten en cijfers door elkaar haalt'' en dat de 1,5 miljard aan lastenverzwaring bovendien even hoog is als voorgesteld in het D66-verkiezingsprogramma.

Pechtold antwoordde dat Rutte ''met getallen goochelt''.

Spoeddebat

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vroeg vervolgens nog een spoeddebat aan met minister Jan Kees de Jager (Financiën) ''om helderheid te krijgen over de cijfers''.

Koolmees wees erop dat de minister eerder andere cijfers dan Rutte noemde en had over ongeveer 6 miljard euro aan bezuinigingen die tevens gezien kunnen worden als lastenverzwaringen.

Voor het spoeddebat met De Jager bleek voldoende steun door de instemming van andere oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. Regeringspartijen VVD en CDA gaven juist aan er geen zin in te hebben.