Van alle oppositiepartijen roept GroenLinks van Jolande Sap het hardst dat het kabinet zijn biezen moet pakken als het geen meerderheid haalt in de Senaat. "Dat wordt onwerkbaar".

U bent nu een paar weken lijsttrekker en werd meteen geconfronteerd met Kunduz. Was dat een goede vuurdoop?

"Je kiest nooit wat er op je pad komt als je aan de slag gaat. Maar ik ben onder hoge druk wel scherper en beter. En ik vind het ook leuk om een stevige klus op me te nemen."

Zoekt u dat op?

"Ja, dat is duidelijk. Anders zou je dit werk niet kunnen doen. Maar ik zoek ook vaak de momenten van rust. Je kan niet altijd onder hoogspanning werken."

U draaide tot de val van het kabinet weken van honderd uur.

"Honderd is wat stoer gezegd, dat red je niet. Maar ik ben wel volop zeven dagen in de week bezig met campagnevoeren. Ik denk 80, 90 uur. Daar kan het wel op uit komen."

"Dat is overigens niet iets wat ik 52 weken per week wil doen. Ik ben ook een levensgenieter. Ik hou van een borreltje met mijn vrienden en lekker eten. Of een dag luieren."

Vindt u het niet jammer dat de verkiezingen in het teken staan van de Eerste Kamer.

"Het is onvermijdelijk. Het is en-en. De provincies gaan over belangrijke zaken, maar meer dan ooit zijn dit verkiezingen over de Eerste Kamer."

Zijn de provinciale thema's nu meer ondergesneeuwd dan anders?

"In het landelijke debat spelen ook thema's die op provinciaal niveau terugkeren. Kijk naar de natuur, openbaar vervoer, het passend onderwijs, de megastallen en de jeugdzorg."

"Maar het bijzondere is er nu een gedoogpartner meedoet die nog niet vertegenwoordigd is in de Eerste Kamer. Daarom is de inzet hoog."

Ziet u in de streek waar u vandaan komt, Limburg, problemen die ook op landelijke niveau spelen?

"In Limburg staan de meeste megastallen van Nederland: bijna 150. Daar is ook veel verzet tegen van bewoners die dat niet naast hun deur willen hebben, vanwege de aantasting van dierenwelzijn. Die beesten komen nooit buiten."

Maar die megastallen hebben een economisch nut. Hoe zou het anders moeten?

"Je moet toe naar een kleinschaligere veeteelt. De dieren moeten naar buiten kunnen. Dat komt de kwaliteit van het vlees ten goede en het leven van het dier. Bovendien zijn de risico's voor de volksgezondheid lager. Gevolg is wel dat je de echte prijs zal moeten betalen bij de slager of de supermarkt."

De inzet bij de verkiezingen is hoog. Het kabinet moet weg als de meerderheid er niet is, zegt u.

"Dat is natuurlijk uiteindelijk niet aan mij. Daar gaat de Tweede Kamer en met name het CDA en de VVD over. Maar het wordt onwerkbaar. Ik zou nieuwe verkiezingen uitschrijven."

"Of ze moeten hun regeer- en gedoogakkoord openbreken. Maar dat geeft enorm gepingpong en zal leiden tot een onbestuurbaar land."

Maar u heeft bij Kunduz steun gegeven aan het kabinet. Dat kan in de Eerste Kamer dan toch ook?

"Op buitenlands beleid is door dit kabinet gezegd: daar gaan we zelf zaken doen met het parlement. De gedoogpartner geeft die ruimte. Maar de rest zal echt opengebroken moeten worden, want veel van de plannen zullen door de overige partijen niet geaccepteerd worden."

"Wat je dan krijgt is een enorm gepingpong tussen de Eerste en de Tweede Kamer. Als je op die manier door moet is het niet best voor de toekomst van Nederland."

Waarom wordt het op andere dossiers zoveel moeilijker?

"Wij vinden dat het kabinet met de rug naar de toekomst staat. Belangrijke problemen worden niet aangepakt. Denk aan de modernisering van de arbeidsmarkt, het kabinet laat de werkloosheid elke dag met 100 mensen oplopen."

"Dat is dus juist niet wat je moet doen aan de vooravond van de vergrijzing. Een ander dossier is de woningmarkt. Dit kabinet weigert iets te doen aan de hypotheekrenteaftrek. Terwijl iedere expert zegt: die markt zit helemaal dicht. Als je die subsidies eraf haalt heb je al een groot deel van het financieringstekort opgelost."

Is het verantwoord om het kabinet zo snel te laten vallen? Ze zitten er net en straks wordt het land weer een jaar niet geregeerd.

"Alles zal afhangen van 2 maart. En dit experiment, met een minderheidskabinet en de PVV als gedoogpartner, wíj zijn het niet begonnen. Zij hebben er zelf voor gekozen het risico te lopen."

"Ze wisten dat ze geen meerderheid hadden in de Eerste Kamer en dat ze ook in de Tweede Kamer maar op een hele nipte meerderheid kunnen bogen."

"Zij zijn het experiment aangegaan en hebben de uitdaging voor Nederland gecreëerd. Wij niet. En als de kiezer straks zegt: we zien dit niet zitten, dan moet je je conclusies trekken."