AMSTERDAM - Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat gemeenten met jaarlijks acht miljoen euro structureel ondersteunen bij hun strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Dat zei hij maandag tijdens een werkbezoek in Eindhoven.

Volgens Opstelten is een 'krachtiger aanpak van de georganiseerde misdaad nodig'.

Gemeenten worden in hun strijd ondersteund door elf zogenoemde regionale expertise- en informatiecentra (RIEC). Het rijk gaat deze jaarlijks met bijna acht miljoen euro, 7,9 miljoen in totaal, vanaf 2012 financieren.

Sluipende bedreiging

De minister stelt dat de georganiseerde misdaad een sluipende bedreiging 'voor de integriteit van het financieel-economische stelsel' vormt en 'uiteindelijk het functioneren van de rechtstaat' ondermijnt.

"Veel lokale, zichtbare criminaliteit en overlast is het gevolg van niet direct zichtbare criminele organisaties."

Bibob

De RIEC's bieden gemeenten ondersteuning bij bijvoorbeeld de toepassing van de wet Bibob. Met deze wet kan de integriteit van ondernemers die een vergunning aanvragen worden bekeken en op basis van verdenkingen een vergunning worden geweigerd.

Ook kunnen de centra gemeenten meer inzicht geven in de criminele activiteiten in de gemeente.

Taskforce

In december werd voor Noord-Brabant een zogenoemde taskforce opgericht tegen de georganiseerde criminaliteit.

Besloten werd tot de taskforce na een aantal incidenten in Brabant rondom drugs en georganiseerde criminaliteit. In de taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst, Defensie en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen.

Crimineel verkregen vermogen

Tijdens het werkbezoek maakte de minister verder bekend dat onder regie van de taskforce in totaal zestien miljoen euro aan crimineel verkregen vermogen is teruggevorderd of in beslag genomen.

Bij onderzoeken in Den Bosch, Breda en Veen is onder meer beslag gelegd op drie miljoen euro contant geld, verdovende middelen met een waarde van zeven miljoen euro, heeft de belastingdienst beslag laten ter waarde van vier miljoen euro en zijn gemeentelijke uitkeringen teruggevorderd en stopgezet.

Daarnaast zijn sinds december tientallen hennepkwekerijen opgerold en tevens tientallen verdachten aangehouden.