HAARLEM - De PVV wordt volgens een peiling van Maurice de Hond de tweede partij van Noord-Holland bij de Provinciale Statenverkiezingen. De PVV komt met 9 zetels de Staten binnen.

De Hond deed de peiling in opdracht van RTV Noord-Holland. Maandag werden de uitkomsten bekendgemaakt.

Provinciale Staten van Noord-Holland tellen 55 zetels. De VVD blijft met 13 zetels de grootste partij. Dat is hetzelfde resultaat als bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2007.

Het CDA is de grote verliezer en daalt van 10 naar 4 zetels volgens de peiling. De PvdA daalt van 11 naar 9 zetels en de SP zou van 9 naar 7 zetels gaan. Nieuwkomer 50Plus haalt 2 zetels.

PvdA

De PVV telt in de nieuwe Staten evenveel zetels als de PvdA volgens De Hond, maar zou 16 procent van de stemmen behalen, terwijl de PvdA zou uitkomen op 15 procent.

D66 zou 2 zetels winnen en stijgt daarmee naar 4 zetels. GroenLinks blijft volgens de peiling staan op 5 zetels. Zowel de Partij voor de Dieren als de ChristenUnie-SGP zouden1 zetel inleveren van de twee die ze nu hebben.

De verwachte opkomst is 44 procent. Dat is 1 procent minder dan vorige keer.

'Heel mooi'

Hero Brinkman, lijsttrekker voor de PVV in Noord-Holland, zei in een reactie tegen RTV Noord-Holland: ''Als we acht of negen zetels in de Provinciale Staten zouden krijgen als nieuwe partij, is dat heel mooi.''

De peiling van De Hond werd via internet gehouden onder meer dan 3500 inwoners van Noord-Holland uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De onzekerheidsmarge is volgens De Hond 1 zetel per partij.

Doe de Stemwijzer