DEN HAAG - D66 verwijt premier Mark Rutte dat hij niet eerlijk is over de lastenverzwaringen en de bezuinigingen die zijn kabinet in petto heeft.

D66-leider Alexander Pechtold wil Rutte dinsdag naar de Tweede kamer roepen om hem hierover aan de tand te voelen.

Pechtold verwees maandag naar een brief die Rutte schreef naar RTL Nieuws, waarin hij stelt dat het beleid voorkomt dat de lasten gaan stijgen. Maar volgens D66 is dat niet waar en gaan de lasten 12 miljard euro omhoog.

Huishoudens

Huishoudens zijn 1000 euro meer kwijt en bedrijven zo'n 6000 euro. Ook stelt de premier volgens D66 ten onrechte dat het kabinet 18 miljard euro bezuinigt om de staatskas op orde te krijgen. Dat is veel minder, aldus D66.

D66 zal de premier naar het vragenuurtje roepen en als dat niet doorgaat, een spoeddebat aanvragen, aldus een woordvoerder.

Minister Jan Kees de Jager (Financien) wees in het radioprogramma Dit is de Dag erop dat de schatkist nog een tekort kent en dat bezuinigingen nodig zijn om de rekening hiervan niet door te schuiven.

Volgens hem gaat het wel degelijk om een bedrag van ongeveer 18 miljard euro aan besparingen die het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil doorvoeren.

Lastenverzwaringen

De Jager erkende dat een bedrag van circa 6 miljard aan geplande bezuinigingen ook bestempeld kan worden als lastenverzwaringen. Hij benadrukte dat dit iets heel anders is dan belastingverhogingen.

Hij noemde de keuze om de zorgtoeslag niet te laten doorgroeien als voorbeeld van een maatregel dat zowel een bezuiniging als een lastenverzwaring is. De discussie hierover noemde hij ''een beetje een definitiekwestie'' en stelde dat het dan gaat over ''de vraag of je door de kat of de hond gebeten wordt''.