DEN HAAG - Het CDA vindt het onacceptabel dat het Turkse hooggerechtshof heeft besloten dat het eeuwenoude Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel in Turkije mag worden onteigend van haar grond.

De partij wil dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken de Turkse ambassadeur ontbiedt en bezwaar maakt tegen de gang van zaken.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft hierover Kamervragen gesteld aan Rosenthal, zo bleek zondag. Door twee uitspraken van het hooggerechtshof zou het klooster meer dan vijftig hectare land kwijtraken.

Omtzigt spreekt van een ''grof schandaal tegen de godsdienstvrijheid in Turkije.''

''Op deze wijze gaat Turkije dus om met vrijheid van religie. De christelijke gemeenschap, die daar sinds de reizen van de apostel Paulus aanwezig is, raakt op deze wijze een groot deel van een van de oudste kloosters ter wereld kwijt.''

Resolutie

Volgens Omtzigt maakt Turkije altijd veel werk van vrijheid van godsdienst voor moslims en stuurt het land imams naar Nederland. ''Maar zelf trekt het land zich helemaal niets aan van internationale afspraken over godsdienstvrijheid.''

Vorig jaar nam de Raad van Europa een resolutie aan waarin Turkije werd opgeroepen landonteigening bij het klooster tegen te gaan.

Het ruim 1600 jaar oude klooster Mor Gabriel is het oudste en belangrijkste klooster van de Syrisch-orthodoxe minderheid in Turkije. In de loop der jaren hebben omliggende dorpen land afgesnoept van het klooster, onder meer met hulp van het kadaster.

Graadmeter

De zaak om de landerijen wordt al langer in de gaten gehouden door de internationale gemeenschap en beschouwd als een soort graadmeter voor de mate van godsdienstvrijheid in Turkije.

Het CDA wil dat Rosenthal de kwestie aan de orde brengt in de Raad van Europa zodat Turkije bewogen wordt de onteigening terug te draaien.

Omtzigt verwacht dat de kwestie ook aan de orde komt bij een ontmoeting die maandag plaatsvindt tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.