ARNHEM - In Arnhem, Den Haag en Leeuwarden zijn zaterdagmiddag mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen Geert Wilders en zijn partij, de PVV, onder het motto 'tegen racisme en voor solidariteit'.

Alle betogingen verliepen rustig. In Leeuwarden kwamen de meeste betogers van de Anti-Fascistische Actie (AFA) opdagen, tussen de twee- en driehonderd mensen.

Ook waren er vijftien tot twintig nationaalsocialisten, zoals de politie ze noemde, uit Groningen. Een van hen werd aangehouden omdat hij zijn broek liet zakken en zijn achterwerk toonde.

Verdraagzaamheid

In Arnhem ging het om ongeveer tweehonderd man die tegen 'Geert Wilders en zijn rechtse kabinet Bruin I' demonstreerden. De actie hier was op touw gezet door de anti-Wildersgroepering Wilders Sluit Ook Jou Uit.

De demonstranten riepen op tot verdraagzaamheid en solidariteit. ''In plaats daarvan zijn racisme en discriminatie weer aan de orde van de dag. Tot in het parlement worden hele bevolkingsgroepen beledigd, uitgescholden, belachelijk gemaakt en gecriminaliseerd'', aldus de actievoerders.

In Den Haag was de opkomst een stuk kleiner. Enkele tientallen mensen trotseerden de regen. Zij voerden spandoeken mee met de teksten 'Voor Solidariteit! Tegen uitsluiting!' en 'Den Haag tegen Racisme!'. De politie was aanwezig met twee busjes met ME'ers en agenten te paard.

Anti-Wildersprotesten in drie steden