DEN HAAG - Oproepen van kritische CDA'ers om bij de komende Provinciale Statenverkiezingen geen stem uit te brengen op de PVV of zelfs op het eigen CDA doen CDA-prominent Liesbeth Spies ''verdriet''.

De waarnemend voorzitter van de christendemocraten en lijsttrekker in Zuid-Holland zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Het Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Yasar Vural roept kiezers op niet op de PVV te stemmen.

Als het CDA in Zuid-Holland een coalitie met de PVV niet uitsluit, pleit hij ervoor zelfs niet op het CDA te stemmen.

Binnenshuis

''Het doet me onvoorstelbaar veel verdriet'', aldus Spies, die vindt dat debatten hierover beter binnenshuis gevoerd kunnen worden. Spies wijst erop dat tijdens het CDA-congres in Arnhem in oktober door twee derde van de CDA-achterban is besloten om deze koers te gaan varen.

Zelf kijkt Spies liever naar andere CDA-leden, zoals de bejaarde coryfee Hannie van Leeuwen. Spies: ''Ze was het oneens met de vorming van de coalitie, maar is wel democraat in hart en nieren. Nu is ze actief geworden als lijstduwer voor de partij in Zuid-Holland.''

Cees Veerman

Eerder riepen oud-ministers Pieter Winsemius (VVD) en Cees Veerman (CDA) kiezers op hun stem niet aan een van de regeringspartijen te geven.

Floor Vermeulen, lijsttrekker van de VVD in Zuid-Holland, zei daarover zaterdag: ''Er is altijd wel een enkeling te vinden die zo'n mening verkondigt. De grote meerderheid van de VVD denkt positief over dit kabinet''.