DEN HAAG - De fraude die gepleegd kan worden met de ov-chipkaart weegt niet op tegen de kosten die worden gemaakt om de strippenkaart te handhaven.

Het papieren reisbewijs in het openbaar vervoer kan daarom worden afgeschaft, concludeert minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) na aanvullend onderzoek.

Dat schreef zij vrijdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw wilde in de regio Zuid-Holland de strippenkaart al eerder afschaffen, maar door een PvdA-motie ging dat niet door. Kamerlid Jacques Monasch vroeg Schultz in de motie om eerst de risico's van recente kraakacties van de ov-chipkaart in kaart te brengen.

Onderzoek

Dat heeft de VVD-bewindsvrouw laten doen en ze noemt die risico's beheersbaar. Ze wil zo snel mogelijk met de Tweede Kamer in overleg om de onderzoeksresultaten te bespreken. Daarna zal ze in Zuid-Holland stoppen met de strippenkaart.

''Afgezet tegen de totale omzet aan reizigersopbrengsten van ruim 2 miljard euro op jaarbasis is het bedrag van maximaal 9 miljoen euro (750.000 euro x 12 maanden) aan fraude beheersbaar voor het bedrijf dat achter de ov-chipkaart zit en voor de vervoerders'', schrijft Schultz. ''De conclusie van het onderzoek van de sector is dat de huidige en verwachte toekomstige fraude beheersbaar is.''

Te duur

In de stadsregio's Rotterdam en Amsterdam is het al niet meer mogelijk met de strippenkaart te reizen. Daar is alleen de ov-chipkaart te gebruiken. In andere regio's worden momenteel twee systemen in de lucht gehouden: de strippenkaart en de ov-chipkaart. Dat is te duur, vindt de minister. Ze rekent voor dat dat per jaar 10 tot 15 miljoen euro kost voor het stads- en streekvervoer.

Om die reden wil ze de strippenkaart aan de wilgen hangen, te beginnen met de regio Zuid-Holland. Daarna moeten andere regio's volgen. Ze wijst op het gegeven dat het uitstellen van het afschaffen van de strippenkaart niet helpt. De ov-chipkaart is immers nu ook al te gebruiken naast het papieren reisbewijs en dus zorgt het doorgaan met de strippenkaart niet voor ''een verminderd risico op fraude'' met de ov-chipkaart.

Niet eens

De PVV is het niet eens met de minister. De gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA blijft tegen de verplichte invoer van de ov-chipkaart en vindt dat de strippenkaart voor het hele land moet worden behouden. Ook de SP vindt dat de bewindsvrouw de ov-chipkaart niet mag opdringen.