DEN HAAG - Als de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen er niet in slagen een meerderheid in de Senaat te verwerven, moeten er niet meteen verkiezingen voor de Tweede Kamer worden uitgeschreven.

Dat zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdag op RTLZ.

Partijen als PvdA, GroenLinks en SP denken wel aan nieuwe verkiezingen, maar volgens Pechtold zou dat neerkomen op ''misbruik van de positie van de Eerste Kamer.

Nieuwe verkiezingen halen de problemen van de teleurgestelde kiezers van Wilders ook niet weg. De antireactie wordt dan groter.''

Levensverwachting

De D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer sluit desondanks niet uit dat de verkiezingsuitslag van invloed is op 'de levensverwachting van de huidige constructie'.

''Als de coalitie er over een half jaar achterkomt dat het niet werkt, dan moeten ze zelf de stekker er maar uittrekken. Dat is niet iets dat aan de Eerste Kamer is, wat mij betreft'', aldus Pechtold.

Rechtsstatelijkheid

Zijn partij zet er de komende jaren op in om het kabinet in de Senaat te testen op ''zaken als rechtsstatelijkheid, betrouwbaarheid van bestuur en omgang met internationale verdragen. Maar natuurlijk, als er een bezuiniging op onderwijs wordt voorgesteld, dan gaan wij die tegenhouden.''

Pechtold wil het kabinet wel op ''de inhoud'' beoordelen. Juist daarom vindt hij het jammer dat, volgens hem, de coalitie paniekvoetbal speelt in plaats van het inhoudelijk debat aangaat.

''Het enige dat ik van VVD, PVV en CDA hoor, is dat we moeten oppassen voor Belgische toestanden. Ondertussen maken ze zelf onderling ruzie over van alles en nog wat. Ik zou zo graag met hen over inhoudelijke thema's debatteren, maar de VVD ontloopt zelfs de debatten.''