AMSTERDAM - Ambtenaren van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie worden ingezet om mee te werken aan campagnebijeenkomsten van het CDA. Dat onthult PowNews donderdagavond.

Zo schrijven medewerkers van de afdeling communicatie de partijpolitieke toespraken en zijn de inhoudelijke beleidsmedewerkers gevraagd de voorbereiding te doen.

Het zou niet gaan om vrijwillige bijdragen, maar om werkopdrachten.

Als er vraagtekens bij de opdracht worden gezet dan wordt de opdracht omgezet in een werkbezoek van de minister, stelt de ambtenaar. Zo is werk verzet voor recente bezoeken aan bijvoorbeeld Greenport te Venlo en de kerncentrale in Borssele.

Overuren

De ambtenaar stelt geen zicht te hebben op het precieze aantal medewerkers dat betrokken is, maar hij schat dat het om drie of vier mensen gaat. "Uit de wandelgangen begrijp ik dat ze ook de nodige overuren draaien", aldus de ambtenaar.

Wat de ambtenaar stoort is dat hij bij het Rijk werkt om de burger te dienen. "Ik ben er niet om de herverkiezing van mijn bewindvoerder zeker te stellen", stelt hij dan ook. Hij wijst erop dat politieke partijen al een vergoeding ontvangen.

Reactie

In een reactie tegenover Powned ontkent minister Maxime Verhagen ambtenaren in te zetten voor zijn campagne. Indien zoiets wel gebeurde zou hij dat veroordelen.

Het is niet de eerste keer dat het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in opspraak komt. Vorig jaar kreeg NU.nl documenten in handen, waaruit bleek dat sommige politieke partijen inzage kregen in de toekomstplannen van ambtenaren.

Spoeddebat

GroenLinks laat in een reactie weten zo snel mogelijk een spoeddebat te willen over de berichten dat Verhagen ambtenaren van zijn ministerie zou inzetten voor ondersteuning bij de verkiezingscampagne.

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Tofik Dibi eist opheldering van Verhagen en minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) die over de ambtenaren gaat. Volgens Dibi kan het niet zo zijn dat ambtenaren voor de campagne worden ingezet.