DEN HAAG - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft in de periode rond de verkiezingen in 2010 bezoekers van verkiezingsbijeenkomsten van de PVV uitvoerig gescreend. Dat bevestigt de NCTb donderdag na berichtgeving hierover door NRC Handelsblad.

De screening had te maken met het grote risico rond de beveiliging van PVV-voorman Geert Wilders, aldus een woordvoerder.

De PVV organiseerde verkiezingsbijeenkomsten en verstrekte op verzoek van de NCTb bezoekerslijsten aan de politie, die de screening op justitiële antecedenten uitvoerde.

Vervolgens kon de NCTb doorgeven van welke personen het onwenselijk zou zijn als die op de bijeenkomsten zouden verschijnen.

De PVV kreeg alleen de namen te zien, niet wat de personen op hun kerfstok hadden, aldus de woordvoerder. ''Maar de PVV beslist wie de partij toelaat en wie niet.’’

Provinciale Statenverkiezingen

Ook bij bijeenkomsten van de PVV in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen worden bezoekers waarschijnlijk gescreend. Mensen wordt gevraagd om hun naam, geboortedatum en burgerservicenummer.

''Als je iemand als Wilders in een grote mensenmassa laat opereren, is er geen alternatief om hem te beveiligen’’, aldus de NCTb-woordvoerder.

Hoeveel mensen in totaal zijn doorgelicht, weet de NCTb niet te melden. ''De gegevens worden na de screening weggegooid, we houden het niet bij.’’