AMSTERDAM – De veelbesproken cartoon van de VARA waarin de PVV wordt vergeleken met nazipraktijken, is van de website Joop.nl gehaald na ‘ernstige bedreigingen’.

Dat laat de omroep donderdag weten.

De cartoon was gebaseerd op het idee van de PVV om zogenoemde tuigdorpen voor aso’s te bouwen.

Op de spotprent was te zien hoe bewoners van zo’n dorp naar een douche worden geleid, zoals dat in de oorlog gebeurde met gevangen in een concentratiekamp. In die ‘doucheruimte’ werden ze vergast.

Geert Wilders reageerde eerder al woedend op de cartoon. Hij noemde de tekening ‘walgelijk’ en eiste acute verwijdering van de website. Toen dat niet gebeurde besloot Wilders het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman aan zich voorbij te laten gaan.

'Niet lichtvaardig'

“De beslissing om de cartoon toch te verwijderen, hebben we niet lichtvaardig genomen”, laat het VARA-bestuur weten. “Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting.”

“Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situatie voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen.”

Aangifte

Dat laatste gaf voor het bestuur in deze concrete situatie de doorslag. Van de bedreigingen is inmiddels aangifte gedaan. Op de plek van de cartoon staat nu een melding over de bedreigingen.

Wilders

Wilders vindt het verschrikkelijk dat medewerkers van de VARA zijn bedreigd. ''Niemand verdient bedreigingen, ook de VARA niet. Ik betreur en verafschuw dat zeer.

"Ik weet wat bedreigingen met iemand kunnen doen. Ik had liever gezien dat de cartoons verwijderd zouden worden om andere reden, maar in ieder geval niet vanwege bedreigingen'', stelde de PVV-leider.