AMSTERDAM - VVD, PVV en CDA lopen een zetel mis in de Eerste Kamer doordat de partijen geen lijstverbindingen zijn aangegaan voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week. Dat blijkt uit onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond donderdag publiceert.

PvdA en GroenLinks hebben in tien van de twaalf provincies een zogeheten lijstverbinding, soms ook met D66.

Deze partijen doen zelfstandig mee aan de verkiezingen, maar worden als één partij gezien bij de verdeling van de restzetels. De kans dat een van de partijen een restzetel krijgt toegewezen, wordt hierdoor groter.

In de provincie Zeeland bijvoorbeeld krijgen PvdA, GroenLinks en D66, uitgaande van de laatste peiling van De Hond, samen tien zetels. Zonder hun lijstverbinding zouden dat er acht zijn geweest.

Lijstverbinding

VVD, PVV en CDA krijgen negentien zetels. Als de linkse partijen geen lijstverbinding hadden gehad, waren dat er twee meer geweest.

VVD, PVV en CDA zijn nergens lijstverbindingen aangegaan. Dat gaat ze rond de twee procent aan zetels in de Provinciale Staten kosten, voorspelt De Hond.

Eerste Kamer

Dat heeft ook gevolgen voor de verkiezing van de Eerste Kamer. Daar gaat één zetel meer naar PvdA, GroenLinks of D66, ten koste van de coalitiepartijen.

De Hond noemt het 'verwonderlijk' dat VVD, PVV en CDA geen lijstverbindingen zijn aangegaan, omdat het erom spant of deze partijen erin zullen slagen een meerderheid in de Eerste Kamer te halen.