DEN HAAG - Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt de klachten van PVV-leider Geert Wilders dat de VVD onzichtbaar is in de campagne in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, volgende week woensdag, ''belachelijk''. Rutte zei dat woensdag tegenover de NOS.

Wilders vindt ook dat er wel wat ''peper’’ bij kan, in de campagne van de regeringspartijen VVD en CDA.

''Wilders wordt de komende week op zijn wenken bediend. Uiteindelijk zal hij ons van het scherm moeten poetsen, vrees ik'', aldus Rutte.

Wilders reageerde verheugd op de belofte van Rutte dat hij de komende week volop campagne zal voeren. ''Campagne voeren is ook hartstikke leuk. Er is niks leukers en het leidt ook nog ergens toe; dat we een meerderheid in de Eerste Kamer krijgen en dat willen we alledrie.''

Wilders verwacht dat de PVV afhankelijk van de opkomst tussen de tien en vijftien zetels zal halen in de Eerste Kamer. Nu is zijn partij daar niet vertegenwoordigd.

Cohen

Rutte haalde in het gesprek met de NOS uit naar PvdA-leider Job Cohen. De PvdA heeft volgens hem ''aan alle kanten duidelijk gemaakt dat ze niet constructief gaan samenwerken en het ons moeilijk zullen maken in de Eerste Kamer. Dat zou slecht voor Nederland zijn.''

De PvdA vervalt volgens hem in een klassieke reflex van alles in een grote sneeuwschuiver vooruitschuiven.

GroenLinks zei eerder dat er nieuwe verkiezingen moeten komen als de oppositie een meerderheid houdt in de Senaat. Ook Cohen hintte daar op toen hij zei dat het kabinet dan met de ''pootjes in de lucht'' zou liggen.

Vooruitschuiven

Volgens Rutte wil Cohen in dat geval alles vooruitschuiven. ''Dat is niet verantwoord, dat zijn Belgische toestanden.'' Volgens Rutte krijgen we dan een periode van eindeloos onderhandelen tussen kabinet en oppositie, terwijl hij juist ''moeilijke maatregelen wil nemen om het land sterker te maken''.

Rutte kijkt optimistisch naar de laatste week van de campagne. ''Mensen gaan zich realiseren dat deze verkiezingen gaan over het hart van het kabinetsbeleid.''

'Zeer gemotiveerd'

De provinciale statenverkiezingen gaan volgens hem over de vraag of het kabinet een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Rutte zegt dat hij zich onder meer door de uitspraken van Cohen ''zeer gemotiveerd'' voelt voor de laatste week voor 2 maart.