DEN HAAG - CDA-prominent en oud-minister van Landbouw Cees Veerman beschuldigt zijn partijgenoot Maxime Verhagen van machtsspelletjes. Ook voorziet hij dat zijn partij bij de provinciale verkiezingen volgende week een enorme klap zal krijgen.

Dat zegt hij in een interview met het christelijke opinieblad cv.koers, dat volgende week verschijnt. Veerman was al een fervent tegenstander van de gedoogconstructie met de PVV.

Die kwam er volgens hem ten koste van alles, want ''Rutte wilde graag premier worden en Verhagen aasde al geruime tijd op de macht. Verhagen is niet vies van machtsspelletjes, of om voor de macht iemand een stok in het wiel te steken'', aldus Veerman.

Afhankelijk

Door de gedoogconstructie hebben de VVD en het CDA zich in zijn ogen afhankelijk gemaakt van de PVV en is er een slap regeringsprogramma uit gerold.

Hij hekelt onder meer de bezuinigingen op het onderwijs, terwijl je juist in hersenen moet investeren, en de matige aandacht voor het milieu en het klimaat.

Veerman vindt dat het mensbeeld en de uitgangspunten van het CDA om verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen, op de achtergrond zijn geraakt.

Absolute nulpunt

Toch blijft hij de partij trouw. Hij denkt dat het CDA veel achterban kwijtraakt op het platteland. ''Straks staan we als partij op het absolute nulpunt. De theorie dat regeringsdeelname loont, gaat dus niet op.''

Veerman heeft het artikel in het blad geautoriseerd, zo meldden de interviewers dinsdag.