RIJSWIJK - Het lijkt er op dat meer mensen dan vier jaar geleden advies inwinnen bij het stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. In elk geval krijgt Stemwijzer dat voor vijf provincies online is meer bezoekers, aldus een woordvoerster zondag.

Tot nu toe zijn volgens haar ongeveer 120.000 aanbevelingen gegeven. ''En met nog anderhalve week te gaan tot de verkiezingen wordt dat meer dan vorige keer", aldus de zegsvrouw. Bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen bracht Stemwijzer in totaal 143.000 adviezen uit.

De aantallen vallen overigens in het niet bij de landelijke Kamerverkiezingen waarvoor de laatste keer zo'n vijf miljoen adviezen werden gegeven. Volgens de zegsvrouw is dat niet met elkaar te vergelijken.

Eerste Kamer

Stemwijzer heeft naast de vijf provinciale sites ook een stemhulp gelanceerd die rekening houdt met de door de kiezer gewenste samenstelling van de Eerste Kamer. Die wordt niet rechtstreeks gekozen, maar door de leden van Provinciale Staten.

De zetelverdeling in de Eerste Kamer is van groot belang voor de huidige minderheidscoalitie van VVD en CDA, die regeert met gedoogsteun van de PVV. Als die drie partijen samen geen meerderheid verwerven in de Senaat, wordt het vermoedelijk voor het kabinet erg moeilijk om het regeerakkoord uit te voeren.

Aan de Stemwijzer Eerste Kamer hadden maandagochtend ruim 64.000 mensen deelgenomen.

Kieskompas

Op de site van Kieskompas zijn inmiddels meer dan 440.000 bezoekers geweest, zo liet politicoloog André Krouwel van deze stemhulp weten. ''Per uur vullen op dit moment zo'n 1300 mensen het kompas in.''

Deze site trekt tijdens deze verkiezingen veel meer bezoekers dan voorafgaand aan de vorige Statenverkiezingen, maar dat heeft ermee te maken dat de site toen pas net bestond, aldus Krouwel.

Hij verwacht dat er meer dan een miljoen mensen op de site zullen komen voor advies. ''De laatste week trekt het nog verder aan'', aldus Krouwel. Een miljoen is ''niet slecht'' voor verkiezingen als deze. ''Maar dat komt, denk ik, door de nationale dimensie.''