DEN BOSCH - Vijf kandidaten voor Provinciale Staten in Noord-Brabant hebben op vragen van de drie Brabantse kranten toegegeven dat ze in het verleden zijn veroordeeld.

Drie SP'ers zijn gestraft voor het rijden onder invloed of voor het illegaal plakken van posters.

Van VVD'er Alexander Wijers was bekend dat hij in 2009 is veroordeeld voor belediging van politiemensen na de arrestatie van zijn zoon.

PvdA-kandidaat Driek van Griensven is in 2008 door een civiele rechter veroordeeld tot rectificatie van beledigende uitspraken in de krant over de voorzitter van een hondenclub.

Enquête

De enquête onder PS-kandidaten werd ingevuld door in totaal 91 kandidaten. De PVV-kandidaten weigerden vrijwel collectief de vragenlijst in te vullen. Alleen PVV'er Peter Rutgrink reageerde. Van de kandidaten van de andere partijen reageerden in totaal drie mensen niet.

SP-fractievoorzitter Nico Heijmans biechtte desgevraagd op dat hij in 2003 is beboet voor het rijden onder invloed. ''Als daar naar wordt gevraagd, hoor je openheid van zaken te geven. We moeten niet het idee hebben dat politici een bijzonder soort zijn. Als mensen hun straf hebben gehad moet je verder kunnen of je moet het wel heel erg bont hebben gemaakt'', zei hij vrijdag.

Hype

De PVV in Brabant wilde niet meedoen aan de enquête omdat de partij vindt dat het genoeg is geweest na de eerdere 'hype' over het verleden van PVV'ers in de Tweede Kamer, legde lijsttrekker Ronald Dol vrijdag uit. ''Al onze kandidaten hebben een positieve Verklaring Omtrent het Gedrag.''

Ook andere vragen over nevenfuncties en opvattingen lieten de PVV'ers onbeantwoord, bevestigde Dol. ''Onze ideeën daarover staan in ons verkiezingsprogramma.''