DEN HAAG - Regeringspartijen VVD en CDA halen samen met de PVV geen meerderheid als er nu verkiezingen zouden zijn voor de Eerste Kamer.

Dat blijkt donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van Nieuwsuur. In de peiling halen VVD (14), PVV (12) en CDA (9) samen 35 zetels, drie te weinig voor een meerderheid.

Vorige week was er in de peiling nog wel een meerderheid voor de coalitie. VVD heeft nu 14 zetels in de Senaat, het CDA 21 en de PVV is nog niet vertegenwoordigd.

In de peiling staat verder de PvdA op 13, de SP op 8, D66 op 6, GroenLinks op 5, de ChristenUnie op 3 en de SGP op 2. De Partij voor de Dieren, de Onafhankelijke Senaatsfractie en nieuwkomer 50PLUS staan op een zetel.

Eerste kamer

Op 2 maart worden Provinciale Staten gekozen. Zij stellen op hun beurt de Eerste Kamer samen. In de peiling heeft Synovate navraag gedaan naar de voorkeuren bij de Statenverkiezingen en die uitslag doorvertaald naar de Senaat.

Er is gebruik gemaakt van een vast online-onderzoekspanel. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.