AMSTERDAM - De politieke partij 50PLUS van Jan Nagel overweegt een kort geding aan te spannen tegen de NOS omdat die de partij tot nog toe geen plekje heeft gegund in de debatten in de aanloop naar de provinciale statenverkiezingen op 2 maart.

''Wij worden volstrekt ongelijk behandeld en enorm gediscrimineerd door de NOS, die een wettelijke taak heeft om een afspiegeling van de maatschappij over te brengen'', aldus Nagel.

Nagel heeft ook Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gevraagd om te bemiddelen, maar zij heeft laten weten dat ze als Kamervoorzitter hier geen bevoegdheid heeft en ook geen standpunt inneemt. Wel hoopt ze met Nagel op een hoge opkomst op 2 maart.

Nagel studeert nu met een advocaat op de kansen in een kort geding. ''Helaas vragen de buitengewoon arrogante NOS-machtshebbers hier om.''

Verkiezingsuitslag

Volgens hem heeft de NOS 50PLUS overigens wel uitgenodigd om op 2 maart 's avonds te reageren op de verkiezingsuitslag.

''Alleen zijn dan de stembussen al gesloten.'' In de peiling van Maurice de Hond staat 50PLUS op twee zetels als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden.

'Buitengewoon arrogant'

Mocht dat niets opleveren, dan is een kort geding mogelijk de volgende stap, aldus Nagel. ''Helaas vragen de buitengewoon arrogante NOS-machtshebbers hier om.''

Volgens hem heeft de NOS 50PLUS overigens wel uitgenodigd om op 2 maart 's avonds te reageren op de verkiezingsuitslag. ''Alleen zijn dan de stembussen al gesloten.'' In de peiling van Maurice de Hond staat 50PLUS op twee zetels als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden.

Journalistieke keuze

De NOS laat weten dat zij voor de debatten heeft gekozen voor de acht partijen die de meeste stemmen haalden bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. 50PLUS zit daar niet bij.

De omroep spreekt van een journalistieke keuze en zegt een neutraal uitnodigingsbeleid te hebben. Een woordvoerster wijst er op dat 50PLUS wel al meerdere keren aandacht heeft gekregen in de reguliere NOS-uitzendingen.