AMSTERDAM – Geert Wilders zal niet uitgroeien tot een groot historisch figuur, maar is meer een kortstondige komeet.

Dat zegt VVD-prominent Frits Bolkestein in een interview met de website De Dagelijkse Standaard.

Bolkestein, die tijdens zijn politieke carrière zelf min of meer omstreden uitspraken deed over het vreemdelingenbeleid, snapt wel waarom de partij van Wilders op dit moment zo veel kiezers trekt.

Niet alleen islam

“Die partij houdt zich niet alleen maar bezig met de islam. Het gaat om de mensen die overal achteraan staan, die altijd laat door de dokter worden geholpen. De achterban van de Boerenpartij”, meent Bolkestein.

“In Frankrijk was het de achterban van Le Pen, en daarvoor van Poujade. Het is niet alleen maar de xenofobie. De PVV-stemmers zijn werkloos en hun dochter is aan de drugs en hun zoon is weggelopen. Neem nu dat plan van de tuigdorpen, zo’n plan trekt dergelijke types aan. Maar we komen er wel doorheen. Ik zie Wilders niet als één van de grote staatslieden. Ik zie hem als een kortstondige komeet.”

Godsdienst

Volgens Bolkestein is Nederland gebouwd op de vrijheid van godsdienst en is het daarom niet mogelijk te zeggen dat de koran verboden moet worden, wat Wilders dus wel doet. “Ik denk niet dat hij zal uitgroeien tot een historisch figuur.”

Wel spreekt de VVD-coryfee van het doorbreken van een taboe op het gebied van immigratie, mede dankzij de PVV. “Er wordt gepraat over de economische effecten van de immigratie. Overal worden de schroeven aangedraaid.”

Burgemeester Amsterdam

“De burgemeester van Amsterdam keert zich tegen het thuisonderwijs van islamitische ouders. Dat zou ook een rampzalige ontwikkeling zijn. Cohen was slecht. Die heeft in Amsterdam niets nagelaten om de moslimsgemeenschap te plezieren. De huidige burgemeester is veel steviger.”