AMSTERDAM - De VVD gaat in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen niet in debat met de liberale concurrent D66. Alle een-op-een-debatten met D66'ers worden geweigerd, zegt hoofd voorlichting Henri Kruithof in dagblad De Pers.

"Tegen iedereen die debatten aanvraagt, is dat zo gezegd", meldt Kruithof, die tevens lid is van de permanente campagneorganisatie en het hoofdbestuur.

De VVD heeft geconcludeerd dat de eigen boodschap beter over het voetlicht kan worden gebracht in debatten met de SP of de PvdA.

Onder meer een debat bij Buitenhof tussen Loek Hermans (VVD), Roger van Boxtel (D66) en Tof Thissen (GroenLinks) zou afgeblazen zijn door de VVD.

Betreuren

Van Boxtel zegt in De Pers het 'buitengewoon te betreuren' dat hij noch met de VVD, noch met Loek Hermans in debat kan.

"Er is kennelijk een keuze gemaakt door het campagneteam om geen debat aan te gaan", constateert Van Boxtel. "Maar als je denkt dat je niets te vrezen hebt, ga je niets uit de weg."

Stemwijzer

In de aanloop naar de verkiezingen op 2 maart heeft het Huis voor democratie en rechtsstaat in samenwerking met de politieke redactie van NU.nl de Stemwijzer voor de Eerste Kamer ontwikkeld.