AMSTERDAM - Het CDA en de PvdA hebben elkaar woensdag in een verkiezingsdebat op televisie harde verwijten gemaakt over de verdeling van de lasten van de economische crisis.

De PvdA vindt dat de kleinste regeringspartij de rekening legt bij de gewone gezinnen en de rijke mensen ontziet. Het CDA ontkende dat fel.

Maar volgens PvdA-leider Job Cohen laat het CDA het gezin als hoeksteen van de samenleving als een baksteen vallen. Een leraar met een gezin van twee kinderen moet per maand straks ruim 100 euro meer betalen aan lasten, aldus Cohen. Mensen met een dure villa worden in zijn ogen ontzien doordat zij niet meer woonbelasting hoeven te betalen.

Belastingen

Maar CDA-lijsttrekker voor de Senaat Elco Brinkman wees erop dat mensen die 50.000 tot 55.000 euro per jaar verdienen zo'n twee derde van de belastingen ophoesten. ''Terwijl dat toch geen rijke stinkerds zijn'', zei Brinkman in het VARA-programma.

VVD-lijsttrekker Loek Hermans wees erop dat het kabinet de rekening van de crisis nu wil betalen. ''U stelt uit en laat de volgende generatie betalen. Dat is oneerlijk'', zei hij tegen Cohen.

Stemwijzer

In de aanloop naar de verkiezingen op 2 maart heeft het Huis voor democratie en rechtsstaat in samenwerking met de politieke redactie van NU.nl de Stemwijzer voor de Eerste Kamer ontwikkeld.