HILVERSUM - Als de huidige coalitiepartijen en gedoogpartner PVV bij de Provinciale Statenverkiezingen geen meerderheid in de Eerste Kamer weten te verwerven, zal dat geen reden zijn voor een kabinetscrisis.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdag gezegd in het tv-programma Uitgesproken WNL. Wilders deed een oproep aan de kiezers om dat te voorkomen, maar als de meerderheid in de Senaat uitblijft dan ''zijn er ook nog andere partijen'', opperde Wilders.

Ook is het voor de politicus relevant hoeveel zetels de SGP haalt. ''We zullen in ieder geval niet teruggaan naar de kiezer'', zei hij. Wilders is zeer in zijn nopjes met de PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf. Toen hem werd gevraagd of De Graaf ''een opvolger'' zou kunnen zijn, antwoordde hij: ''zeker''.

De politicus gaf prijs dat hij, gezien zijn bijzondere situatie met beveiliging, niet veel toekomt aan ontspanning. In zijn slaap kan hij zich het beste ontspannen. ''Ik slaap maar vier, vijf, soms zes uur per nacht. Maar dan kan ik me het beste ontspannen. Dan ben je echt even in je eigen wereld.''

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) denkt dat bij de Provinciale Statenverkiezingen de coalitiepartijen VVD en CDA, samen met gedoogpartner PVV, een meerderheid gaan behalen in de Eerste Kamer. Dat zei de minister-president woensdag in het EO-programma Moraalridders.

In de peilingen spant het erom of die meerderheid in de Senaat wordt behaald, maar Rutte heeft nauwelijks twijfel. ''Ik denk dat we die meerderheid gaan halen. Je merkt het op straat. Ons beleid spreekt de mensen aan, zeggen ze. We maken zaken gedaan.'' Als de vaste steun vanuit de Senaat uitblijft, dan wordt het volgens Rutte ''lastiger''. ''Zaken gaan dan verwateren. Je krijgt dan minder dingen erdoor.''

Schijnwerpers

Rutte en ook zijn partij kwamen recentelijk in de schijnwerpers met de precieze plannen voor snelheidsverhoging op snelwegen. De premier werd gevraagd of dit wapenfeit nu echt zijn 'ding' is. ''Nee, het is een voorbeeld van hoe de overheid mensen in de weg kan zitten'', antwoordde Rutte.

''In de meeste landen mag al 130 kilometer per uur worden gereden. Door nieuwe autotechnieken kan dat steeds schoner en veiliger. Deze plannen geven nieuwe energie aan het land.''

De VVD'er kan niet zeggen of hij 'premier van alle Nederlanders' is. ''Dat moeten anderen bepalen. Wel ben ik tevreden over de start die we hebben gemaakt.'' PVV-leider Geert Wilders noemde het tempo van het kabinet te traag. ''Laat hem'', zei Rutte hierover. ''Hij mag die kritiek hebben. Alle plannen die we hebben, gaan we echt uitvoeren.''

Stemwijzer

In de aanloop naar de verkiezingen op 2 maart heeft het Huis voor democratie en rechtsstaat in samenwerking met de politieke redactie van NU.nl de Stemwijzer voor de Eerste Kamer ontwikkeld.