DEN HAAG - De oppositiepartijen GroenLinks en D66 hebben dinsdag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de beslissing in het parlement om later deze week niet te gaan vergaderen over een initiatiefwet rondom de koopzondag.

De initiatiefwet, die beoogt het aantal koopzondagen in Nederland te verruimen, is afkomstig van de twee partijen.

De VVD wil de behandeling ervan liever uitstellen totdat een onderzoek van de brancheorganisatie CBW-Mitex naar de huidige regels rond de koopzondag is afgerond. Naast de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemde ook de PVV voor uitstel.

VVD

Daarop hieven de Kamerleden van GroenLinks en D66 boodschappentassen in de lucht met de tekst: shoppen is ook zondagsrust. Deze liberale leus is afkomstig van de VVD, toen de partij nog niet in het kabinet zat. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zag de humor van de actie niet echt in. ''Dit is zonde van de tijd'', zei ze over de ludieke actie.

In november vorig jaar ging de Eerste Kamer akkoord met een beperking van het aantal koopzondagen. Het voorstel daarvoor was afkomstig van het vorige kabinet van PvdA, CDA en ChristenUnie en werd gezien als een handreiking van de eerste twee aan de laatste.

Dat het huidige kabinet met de VVD de beperking steunt, wordt gezien als een handreiking naar de SGP, een partij die voor de liberalen mogelijk belangrijk is bij stemmingen.

Gemeente beslist

In het voorstel van de Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) beslissen gemeenten over het toestaan van koopzondagen. Volgens de huidige regels moet er scherp worden gekeken of een gebied wel echt belangrijk is voor toerisme. Alleen als dat zo is, mogen winkels vaker op zondag open zijn dan twaalf keer.