AMSTELVEEN – Voormalig verkeersminister Camiel Eurlings treedt tot de directie van luchtvaartmaatschappij KLM. Hij neemt bij KLM een deel van de activiteiten van president-directeur Peter Hartman over.

Dat maakt KLM dinsdag bekend.

Al tijdens de ambtsperiode van Eurlings als minister werd gespeculeerd over een leidinggevende functie voor hem bij KLM. Eurlings laat weten dat hij verscheidene aanbiedingen heeft gehad maar dat hij ''vol overtuiging heeft gekozen voor KLM, onze nationale trots’’.

KLM-baas Hartman zei dat sinds december intensieve gesprekken zijn gevoerd tussen KLM en Eurlings over de mogelijkheden binnen het bedrijf. ''Ik ben zeer verheugd over de uitkomst van deze gesprekken.’’

Vrachtdivisie

Eurlings gaat zich richten op de vrachtdivisie van Air France-KLM. ''Mijn verantwoordelijkheid voor vracht brengt me als logistiek ingenieur terug bij mijn vakgebied. Een inhoudelijk prachtige baan, waarbij ook mijn privétijd beter planbaar is.’’ Toen Eurlings afscheid nam als minister, zei hij meer tijd te willen inruimen voor zijn privéleven.

Ook Erik Varwijk, nu al in dienst bij KLM als directeur passagiersvervoer, gaat deel uitmaken van de statutaire directie die dan zal bestaan uit Hartman, Gagey, Eurlings en Varwijk. Varwijk blijft zich richten op de commerciële kant van het passagiersvervoer.

De nieuwe directeuren treden per 1 april aan. Alle vier directeuren zullen deel uitmaken van de bestuurstop van de Air France KLM Group. De benoemingen worden nog voorgelegd aan de aandeelhouders en de ondernemingsraad.

Belangenverstrengeling

Eurlings wekt de schijn van belangenverstrengeling door aan de slag te gaan bij KLM, vindt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Op het terrein van de luchtvaart nam Eurlings volgens Van Tongeren veel maatregelen tegen omwonenden en milieubelangen. ''En dan nu die hoge functie daar, dat wekt de schijn van belangenverstrengeling'', aldus Van Tongeren.

Hoewel wat Eurlings doet volgens Van Tongeren niet tegen de regels is, vindt ze dat er in Nederland een commissie moet komen die gaat kijken of een nieuwe baan van een voormalige bewindspersoon ethisch juist is. Zulke commissies zijn er ook in het buitenland, aldus het Kamerlid.

Vorig jaar

In juni vorig jaar vroeg Van Tongeren in het vragenuurtje in de Tweede Kamer de toenmalig demissionair minister Eurlings al of hij in de markt was voor een hoge functie bij KLM. Toen al gingen deze geruchten, onder meer in vakbladen. Het Kamerlid sprak toen al uit het onwenselijk te vinden dat ''een minister solliciteert in een sector waar hij nog verantwoordelijk voor is''. Eurlings ontliep de vraag van Van Tongeren.

Hoewel nu pas echt duidelijk is geworden dat Eurlings bij KLM begint, vermoedt Van Tongeren dat zijn werving al is begonnen toen hij nog (demissionair) minister was.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive