HILVERSUM - Het eerste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen, dat zondagmiddag plaatsvond, kende geen duidelijke winnaar. Dat stelt het Nederlands Debat Instituut (NDI) zondag na een analyse van de eerste confrontatie van lijsttrekkers en partijleiders van de grootste partijen.

Volgens het NDI bleken partijleiders Alexander Pechtold (D66) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) het sterkst in het domineren van de debatthema's onderwijs en veiligheid.

Het gesprek gaf echter volgens het instituut vooral aan hoe moeilijk het is om te discussiëren wanneer er geen verkiezingsprogramma's zijn.

Twee uur lang bleef het voor de luisteraar die geholpen wilde worden bij het maken van een stemkeuze op 2 maart, onduidelijk wat de keuzes precies zijn.

Goed debuut

PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf maakte een goed debuut op het landelijke politieke podium, oordelen de experts. Hij maakte een zelfverzekerde indruk, in tegenstelling tot lijsttrekkers Loek Hermans (VVD) en Elco Brinkman (CDA).

Zij maakten een weinig geïnspireerde indruk, aldus het debatinstituut, maar kwamen nergens echt in gevaar.

Onduidelijkheid

Binnen de debatblokken over de verschillende thema's ontstond veel onduidelijkheid, vonden de analisten. ''Een thema als economie is dusdanig breed dat deelnemers vrijelijk hun eigen stokpaardjes kunnen berijden zonder dat een goede uitwisseling en toetsing van argumenten plaatsvindt'', stellen zij.

''Terwijl de kiezer juist daar behoefte aan heeft. Een belangrijk doel van een politicus tijdens een verkiezingsdebat is om zo helder mogelijk uit te leggen waar je partij voor staat en waar die verschilt ten opzichte van andere partijen.''

Dit lukte naar het oordeel van het NDI alleen Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren goed.

Beeldend

Alexander Pechtold van D66 was het beste in staat om beeldend een visie op het kabinet neer te zetten toen hij aan VVD'er Hermans vroeg of hij er trots op was dat hij zaterdag ''langs de tochtige A2 met witte jasjes had staan vieren dat er nu 130 kilometer per uur gereden mag worden, terwijl er veel belangrijkere vraagstukken liggen op het gebied van onderwijs'', het voormalige ministerie van Hermans.

''Dit kabinet voert symboolpolitiek'', verweet Pechtold zijn opponent.

NOS-debat Statenverkiezingen