HILVERSUM - PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf hoopt dat alle hoofddoekjes in Nederland verdwijnen. Het hoofddoekje is voor hem een islamitisch symbool van de onderdrukking van de vrouw, zei hij zondag in het NOS-Radio1-verkiezingsdebat.

''Laat je haren wapperen in de wind. Geef die vrouwen de kracht om tegen hun man op te staan'', zei De Graaf.

GroenLinksleider Jolande Sap stelde dat een verbod op hoofddoekjes ertoe zou leiden dat vrouwen helemaal niet meer buiten komen. ''Laat ze eerst werken, emanciperen en dan komt de rest vanzelf.''

Verbod

De PVV is voor een verbod op hoofddoekjes in provinciehuizen, maar wil nog niet aan een verbod op hoofddoekjes in het streekvervoer, zei De Graaf.

''Voor mij doet elk hoofddoekje pijn om te zien. Op een verbod is door Hero Brinkman gespeculeerd. Het zou in de toekomst misschien kunnen. We zullen zien hoe het loopt.''

Volgens De Graaf zou het ''fantastisch'' zijn ''als al die symbolen weg kunnen uit het straatbeeld''.

PvdA

PvdA-leider Job Cohen nam De Graaf tijdens het verkiezingsdebat op de korrel. Cohen verweet hem dat diens partij meerdere verkiezingsbeloftes heeft gebroken.

Zo noemde Cohen de privatisering van het openbaar vervoer in Den Haag. Haagse buschauffeurs waren woedend op de PVV toen die partij zijn verzet daartegen staakte.

''De buschauffeurs heeft u als een baksteen laten vallen’’, zei Cohen. De Graaf verdedigde zich door te zeggen dat je als jonge partij die politieke verantwoordelijkheid neemt, ook ''vuile handen’’ moet maken.

Woningmarkt

Cohen viel CDA-lijsttrekker Elco Brinkman en De Graaf aan op het punt van de woningmarkt. Cohen verweet het kabinet de villabelasting af te schaffen. Brinkman ontkende dat.

''Als we nu gaan morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en de linkse partijen de macht geven, wat God verhoede, dan wordt straks vanzelf een rijtjeshuis met drie kamers een villa genoemd’’, zei De Graaf.

Samenwerking

De kersverse PVV-lijsttrekker beloofde dat de PVV onder zijn leiding in de Senaat een ''betrouwbare partner'' wil zijn.

''We willen de politieke samenwerking ook in de Eerste Kamer bestendigen. We zijn officieel niet gebonden aan het gedoogakkoord, maar we hebben wel de intentie om onze handtekening op een goede manier uit te voeren.'' Het gedoogakkoord is getekend door de Tweede Kamerfracties van VVD, CDA en PVV.

Lees berichten over het verkiezingsdebat op NUlive

NOS-debat Statenverkiezingen