DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders is boos op de VARA, die op zijn website Joop.nl een cartoon heeft geplaatst waarop een plan van de PVV wordt vergeleken met nazipraktijken.

Het gaat om het idee van de partij om zogenoemde tuigdorpen voor aso's te bouwen.

Op de spotprent is te zien hoe bewoners van zo'n dorp naar een douche worden geleid, zoals dat in de oorlog gebeurde met gevangen in een concentratiekamp. In die 'doucheruimte' werden ze vergast.

''Een walgelijke cartoon'', laat Wilders zaterdag weten. ''Hij moet acuut van die website af, anders gaan we aanstaande woensdag niet naar het lijsttrekkersdebat in het VARA-programma Pauw & Witteman.''

In die talkshow staat ook PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, geboekt. Wilders spreekt van ''zieke geesten'' bij de VARA.

Chantage

Francisco van Jole, eindredacteur en oprichter van Joop.nl noemde de uitlatingen van de PVV-leider in een reactie ''chantage''.

Het dreigement dat hij niet naar het debat komt bij Pauw & Witteman als de cartoon niet wordt verwijderd, vindt Van Jole niet kunnen.

''De makers van Pauw & Witteman hebben hier helemaal niks mee te maken.'' Hij is dan ook niet van plan de cartoon van de site te halen.

''Dit is de mening van een opiniemaker en die bieden wij een platform. Dat wil niet zeggen dat wij die mening altijd delen. Het is bedoeld om over te discussiëren.''

Raar

De eindredacteur zei het verder raar te vinden dat juist een politicus deze cartoon wil verbieden. ''Ik snap dat hij boos is, zo'n cartoon is voor niemand leuk om te zien als het over jezelf gaat.

Maar het maakt onderdeel uit van het maatschappelijk debat.'' Volgens hem probeert Wilders hiermee de discussie te smoren.

VARA

Een woordvoerder van de VARA sluit zich zaterdag aan bij Van Jole. ''Over goede smaak valt te twisten’’, aldus de zegsman.

''Ook in het geval van een cartoon. En de meningen op Joop.nl zijn niet per definitie ook de mening van de VARA. Wij duwen de PVV zeker niet in een nazihoek, zoals Wilders beweert.’’

De omroep beklemtoont het debat woensdag graag met de PVV erbij te willen voeren, maar is niet van plan de cartoon van de site te verwijderen. De tekening was zaterdagmiddag al meer dan 25.000 maal bekeken.