DEN HAAG - Machiel de Graaf (41) wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer.

PVV-leider Geert Wilders maakte de naam van de beoogd fractievoorzitter in de senaat vrijdag bekend op een persconferentie in Den Haag.

De Graaf is volgens Wilders ''een groot politiek talent'' waar Nederland de komende tijd nog heel veel van zal horen. De Graaf is nu fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad in Den Haag. Hij zal zondag gelijk meedoen aan het verkiezingsdebat bij de NOS op Radio 1.

Fractievoorzitter

De Graaf zei ''apetrots'' en ''beretrots'' te zijn dat hij lijsttrekker mag zijn voor de PVV in de senaat. Hij blijft tevens aan als fractievoorzitter in Den Haag.

De 41-jarige heeft zich in mei 2009 aangesloten bij de PVV, stamt uit een Scheveningse vissersfamillie en heeft eerder gewerkt in de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg.

Zo veel mogelijk

De PVV heeft nu nog geen zetels in de Eerste Kamer. De Graaf wil met zijn partij zo veel mogelijk zetels veroveren.

Hij gaat ervan uit dat de gedoogpartij met regeringspartijen VVD en CDA een meerderheid in de senaat zal halen. Deze drie partijen hebben nu nog geen meerderheid en dat maakt het lastig om plannen door te voeren.

'anti-islamgeluid'

De Graaf zei dat wat hem aanspreekt in de PVV onder meer het ''anti-islamgeluid'' is en ook de prioriteiten voor gezondheidszorg, ouderenzorg en de veiligheid.

Het probleem met de islam begreep hij naar eigen zeggen al op zijn vijftiende, toen hij een werkstuk schreef voor de middelbare school.

In de jaren negentig zag hij zijn eigen stad Den Haag veranderen. ''Niet ten positieve, het straatbeeld veranderde, mensen hadden het minder naar hun zin, de stad werd onveiliger. Die verandering staat mij en de PVV niet aan.''

Keihard

De Graaf zal voor zijn werk in de senaat en in de gemeenteraad in Den Haag salaris ontvangen en gaat daarmee net als een aantal andere PVV'ers met een dubbelmandaat behoren tot de best verdienende volksvertegenwoordigers in Nederland.

''Sommige PVV'ers verdienen het meest maar ze werken er keihard voor, dus dat is geen schande.''

Streven

Wilders wil ook in de Eerste Kamer het ''PVV-geluid in vol ornaat laten horen en er een frisse wind laten waaien.'' Daarnaast is het streven om de samenwerkende partijen VVD, CDA en PVV een meerderheid te laten halen en ''links, de heer Cohen en zijn kornuiten'' in de oppositie te laten houden.

Machiel de Graaf PVV-lijsttrekker Senaat