AMSTERDAM - Tien PVV'ers die kandidaat zijn voor de Provinciale Staten, willen die functie combineren met hun werk in de Tweede Kamer of het Europarlement.

Als ze worden gekozen, kunnen ze de best verdienende politici van Nederland worden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

PVV-Kamerleden Raymond De Roon en Richard de Mos staan al aan de top van de lijst van bijverdiensten van Kamerleden.

Naast hun Kamersalaris van negentigduizend euro krijgen ze respectievelijk ruim 24 duizend en dertigduizend euro voor hun lidmaatschap van de gemeenteraad van Almere en Den Haag, schrijft de krant.

Acht van de 150 Kamerleden hebben jaarlijks een bijverdienste van tienduizend euro of meer, door lid te zijn van een raad van bestuur, raad van toezicht of gemeenteraad. Naast De Mos en De Roon gaat het om vier VVD-Kamerleden, een SGP'er en een D66'er.

Keihard werken

De meeste PVV-kandidaten willen extra verdiensten zelf houden, zeggen PVV-bronnen tegen het dagblad. De Mos houdt beide vergoedingen zelf. "Wie mij kent, weet dat ik daar keihard voor werk."

Kamerlid Hero Brinkman is lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Noord-Holland, wat dertienduizend euro per jaar oplevert als hij wordt geïnstalleerd. Als hij gedeputeerde zou worden verdient hij ruim 118 duizend euro bruto.

PVV'er Raymond de Roon kan naast zijn Kamer- en raadslidmaatschap ook lid worden van de Provinciale Staten van Flevoland. Ook de PVV-Kamerleden Sietse Fritsma, Marcial Hernandez, Roland van Vliet, Ino van den Besselaar, Joram van Klaveren en Harm Beertema zijn op 2 maart verkiesbaar.

Stemmen

De bereidheid om op 2 maart naar de stembus te gaan is bij de achterban van de PVV vooralsnog niet groot. Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur blijkt dat 40 procent van de PVV-aanhang van plan is te gaan stemmen.

Van de oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks zegt respectievelijk 69 procent, 68 procent en 66 procent van hun achterban zeker te gaan stemmen. Van de CDA-aanhang meldt 64 procent zeker te zijn van een gang naar de stembus, de VVD komt niet verder dan 55 procent.

Een krappe maand voor de verkiezingen zegt 47 procent van de Nederlanders '' zeker wel'' te gaan stemmen. Als dit het opkomstpercentage wordt, dan wijkt het niet veel af van het gemiddelde van de afgelopen jaren: tussen de 45 en 50 procent.

Onzeker

Volgens Binnenlands Bestuur is inmiddels 75 procent van de Nederlanders op de hoogte dat er verkiezingen zijn op 2 maart. Het aandeel PVV-stemmers dat van de stembusgang afweet is met 66 procent ''relatief laag''.

Of de huidige coalitie van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV een meerderheid zal halen in de Eerste Kamer, is onzeker. ''Het gaat erom spannen'', concludeert TNS NIPO. Een op de acht kiezers weet nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen.

Wel ziet het onderzoeksbureau dat GroenLinks en de VVD terrein verliezen en dat met name de SP en het CDA profiteren.