DEN HAAG - De SP heeft burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag gevraagd zich hard te maken tegen de plannen van het kabinet-Rutte om het openbaar vervoer in de Den Haag, Amsterdam en Rotterdam aan te besteden.

Het Haagse SP-raadslid Bart van Kent deed deze oproep donderdagavond voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering.

Hij vroeg de VVD-coryfee diens partijgenoot minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over te halen af te zien van haar privatiseringsplannen.

De burgemeester sprak zich eerder al uit tegen een privatisering van de Haagse vervoersmaatschappij HTM.

Hij stelde dat het opsplitsen van de Nederlandse Spoorwegen, wat besloten werd tijdens de paarse kabinetten waar hij deel van uitmaakte, ''geen gelukkig besluit'' is geweest.

VVD-coryfee

Van Aartsen stelde in een reactie zich meer burgemeester te voelen dan ''VVD-coryfee''. Maar hij herhaalde wel zijn pleidooi dat openbaar vervoer niet alleen een economische functie heeft.

''Tram, trein en bus hebben ook een sociale, publieke functie'', aldus de liberale prominent. ''Daar moeten we heel verstandig mee omgaan.''

Voorbarig

De aanbesteding in het openbaar vervoer is in Den Haag al langer onderwerp van de politieke agenda. In het regeerakkoord is een aanbestedingsplicht opgenomen voor het openbaar vervoer in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam per 2012.

Minister Schultz liet onlangs echter weten de aanbestedingsprocedure met een jaar te verlengen om zorgvuldiger te werk te kunnen gaan.

In de drie grote steden staken volgende week medewerkers van vervoersmaatschappijen meerdere dagen uit protest tegen de aanbestedingsplannen van het kabinet. Schultz noemde de acties donderdag tijdens een spoeddebat ''voorbarig''.