DEN HAAG - De PvdA gaat een landelijke campagne voeren voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 2 maart. Daarbij zullen partijleider Job Cohen en Marleen Barth, PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, het voortouw nemen en vooral landelijke thema's aansnijden.

De inzet is er volledig op gericht om de huidige oppositie de meerderheid te laten behouden in de Eerste Kamer. Die wordt in mei gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten.

Als de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartij PVV in de Senaat geen meerderheid haalt, wordt het lastig om wetsvoorstellen erdoor te krijgen.

VVD en CDA hebben nu samen 35 van de 75 zetels in de Senaat. De PVV is er nog niet vertegenwoordigd.

Landelijke insteek

Volgens Barth vinden de provinciale lijsttrekkers van de PvdA dat er in Den Haag zoveel gaat gebeuren wat de provincies raakt, zoals natuurbeleid en jeugdzorg, dat de landelijke insteek voor hen nu ook het belangrijkste is.

Cohen en Barth doen de komende drie weken alle provincies aan, soms twee op een dag. Ook PvdA'ers uit de Tweede en de Eerste Kamer gaan intensief campagne voeren, zo maakte partijvoorzitter Lilianne Ploumen donderdag bekend.