AMSTERDAM - De regeringspartijen VVD en CDA halen samen met hun gedoogpartner PVV mogelijk een nipte meerderheid in de Senaat.

Dat blijkt donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate. Volgens de peiling zou de VVD uitkomen op zeventien zetels, het CDA op tien en de PVV op elf. Daarmee halen de drie samen 38 zetels, de kleinst mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer, die in totaal 75 zetels telt.

Gedoogpartij de PVV is momenteel niet vertegenwoordigd in de Senaat. De VVD heeft nu veertien zetels, het CDA 21.

D66

Winst is er in de peiling voor D66 die een sprong maakt van twee naar zes zetels, verlies zou er zijn voor de SP die zakt van twaalf naar zeven zetels.

De ChristenUnie daalt van vier naar drie. De Partij voor de Dieren krijgt er een zetel bij en komt op twee, de Onafhankelijke Senaatsfractie staat op een. Nieuwkomer 50Plus van Jan Nagel zou volgens de peiling een zetel behalen.

Statenverkiezingen

Op 2 maart worden de Provinciale Staten gekozen. Zij stellen op hun beurt de Eerste Kamer samen. In de peiling heeft Synovate navraag gedaan naar de voorkeuren bij de Statenverkiezingen en die uitslag doorvertaald naar de Senaat.

Er is gebruik gemaakt van een vast online-onderzoekspanel. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.