DEN HAAG - De stakingen volgende week in het openbaar vervoer (ov) in de grote steden zijn voorbarig.

De stakingen volgende week in het openbaar vervoer (ov) in de grote steden zijn voorbarig. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag gezegd in een spoeddebat in de Tweede Kamer.

In Amsterdam (GVB), Den Haag (HTM) en Rotterdam (RET) zijn momenteel gemeentelijke openbaarvervoerbedrijven actief.

De werknemers van die bedrijven willen volgende week op diverse dagen minder vaak rijden of sommige lijnen er even helemaal uitgooien. Ze zijn het niet eens met plannen van het kabinet.

Aanbesteding

Die plannen voorzien in een aanbesteding van het ov in die steden, waardoor wellicht andere dan de huidige bedrijven het ov daar gaan verzorgen.

De VVD-bewindsvrouw hoopt door het vermarkten 120 miljoen euro te besparen. Door de aanbesteding verwacht ze namelijk efficiencywinst.

Aanbestedingsprocedure

Verleden week meldde de minister dat ze de aanbestedingsprocedure met een jaar verlengt om zo zorgvuldiger te kunnen werken. Niet per 2012, maar per 2013 moet het resultaat van de aanbesteding ingaan.

Op dit moment is dus voor medewerkers van de ov-bedrijven nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de procedure.

''Ik deel uw betrokkenheid bij goed ov, maar de discussie op dit moment is ongelukkig. Ik kan me voorstellen dat medewerkers er angstig van worden en in beweging willen komen. Van mij mogen ze protesteren, maar doe dat dan op een andere manier dan dat de reiziger er last van heeft'', aldus Schultz.

Begrijpelijke onrust

Ondanks de, volgens haar, begrijpelijke onrust bij het personeel herhaalde Schultz dat een eventueel nieuw vervoerbedrijf de medewerkers van het 'oude' bedrijf moet overnemen.

''En laat ik nog een ding duidelijk maken: van uitstel komt geen afstel, zoals sommige fracties in de Kamer suggereren'', voegde ze daaraan toe.

Klemmend beroep

CDA'er Maarten Haverkamp deed in het debat een 'klemmend beroep' op het personeel om volgende week niet te gaan staken. ''Alleen de leiding van de huidige gemeentelijke ov-bedrijven heeft daar baat bij'', analyseerde hij.

''De bovenbazen maken zich zorgen over hun baan in 2013. Daarom laten ze deze staking niet toetsen door de rechter, wat ze bij andere stakingen meestal wel doen.''

Haverkamp steunde de marsroute van de minister. Ook VVD en PVV deden dat.