AMSTERDAM - De PvdA wil opheldering over het verleden van Rieke Samson, de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar misbruik van kinderen die door de overheid in instellingen zijn geplaatst. Zij zou partijdig zijn.

Aanleiding is het bericht dat Samson bestuurslid is geweest van de Heldringstichting, waar ook de omstreden psychiater Theo Finkensieper werkte, die begin jaren negentig werd veroordeeld tot zes jaar cel wegens seksueel misbruik van patiënten.

Dit gegeven wekt wantrouwen bij slachtoffers die zich nu melden bij Samson, schreef De Volkskrant donderdag.

Khadija Arib (PvdA) is geschrokken van het bericht. Het wekt volgens haar de schijn van belangenverstrengeling en partijdigheid. Zij wil dat het kabinet schriftelijk tekst en uitleg verschaft. Ook vroeg Arib een spoeddebat aan. Het is naar de slachtoffers toe van belang dat het kabinet alle zorgen wegneemt.

Spoeddebat

De overige partijen hebben geen behoefte aan een spoeddebat. Zij wijzen erop dat Samson pas jaren na het vertrek van Finkensieper bij de stichting in dienst trad. "Ik zie geen verband", zei Nine Kooiman (SP).

Een woordvoerder van de commissie-Samson zei in een reactie tegen de Volkskrant dat de onafhankelijkheid van de voorzitter niet ter discussie staat. Ook werkt zij al meer dan tien jaar niet meer voor de stichting.

Samson maakte eind vorige maand bekend dat haar commissie bijna vierhonderd meldingen over misbruik in jeugdinstellingen en pleeggezinnen heeft verzameld.