DEN HAAG - Premier Mark Rutte wil in een vakantie lesgeven op de Burton Academie, een particulier opleidingsinstituut dat zich richt op ''zelfsturend leiderschap''.

In een filmpje op de website van de Burton Academie zegt Rutte dat hij met de studenten in gesprek wil over de fascinerende geschiedenis van Nederland, vanaf die volgens hem ''prachtige zeventiende eeuw''.

Rutte stelt dat de geschiedenis zich vaak met vreemde gebeurtenissen ontwikkelt. ''Dat staat ook voor ons persoonlijk leven, dat kun je niet plannen."

"Ik heb mijn leven niet kunnen plannen en wil met jullie kijken naar welke versnellingen en vertragingen er zijn in onze levens, welke keuzes je maakt. Ik wil met jullie de fouten die ik heb gemaakt en de paar dingen die wel zijn gelukt delen. Ergens in een vrije week wil ik met jullie een week lang daarover in gesprek gaan.''

Veertien studenten

De Burton Academie wil jaarlijks veertien studenten toelaten, de eerste lessen beginnen op 1 oktober. Rutte heeft zich belangeloos aangemeld. Naast de premier gaat ook generaal buiten dienst Hans Couzy er lesgeven.

Het instituut overweegt zich te vestigen in Middelburg. De studenten tussen de 21 en 27 jaar zullen wonen in het Academiegebouw. Het instituut wil het niveau tussen HBO en universiteit overbruggen. De oprichter van de Burton Academie is een goede vriend van Rutte.

Video