AMSTERDAM - Tieners onder de 16 jaar die alcohol drinken riskeren in de toekomst een boete. Dat staat in een wetsvoorstel. Het kabinet hoopt het alcoholgebruik van de jeugd terug te dringen door alcohol drinken onder de 16 strafbaar te stellen.

Supermarkten, cafés en slijters zijn al strafbaar als ze alcohol verkopen aan jongeren onder de 16. Het kabinet wil nu ook de jongeren zelf beboeten als ze in het openbaar alcohol drinken, schrijft de Volkskrant.

Nederlandse jongeren horen bij de stevigste drinkers van Europa. De meeste jongeren van 12 hebben al eens alcohol gedronken.

Schenken

Er komt geen verbod op het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18. Het vorige kabinet wilde gemeenten in een proef nog zelf laten bepalen of ze de verkoop van alcohol onder de 18 jaar willen verbieden.

De voorgestelde aanpassing van de Drank- en Horecawet wordt vrijdag besproken in de ministerraad.

Levensgevaarlijk

De PvdA stelt in een reactie het voorstel 'levensgevaarlijk' te vinden.  "Het strafbaar stellen van ‘alcohol gedronken hebben’ is zeer gevaarlijk, omdat kinderen en vriendjes dan geen hulp zoeken als het kind door teveel alcohol in coma ligt", zo licht Tweede Kamerlid  Lea Bouwmeester toe aan NU.nl. "Ze zijn dan immers strafbaar."

Volgens Bouwmeester is het kabinet vergeten aan preventie te denken. "Dit kabinet straft alleen aan de achterkant als het te laat is."

CBL

Ook de branchevereniging van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), is blij met de plannen van het kabinet. "Om tot een blijvende oplossing te komen is het noodzakelijk dat er een gedragsverandering plaatsvindt bij jongeren en hun ouders", stelt de organisatie.