DEN HAAG - GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vraagt het kabinet stelling te nemen tegen uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders dat Europa bezig is met een 'totale oorlog' tegen de eigen bevolking.

In Kamervragen aan integratieminister Gerd Leers vraagt Dibi te oordelen over de 'oorlogsretoriek' en 'angstpolitiek' van Wilders.

De PVV-voorman stelde maandag in de rechtbank dat 'multiculturalistische elites een totale oorlog uitvechten tegen hun bevolkingen. Met als inzet de voortzetting van de massa-immigratie en de islamisering, uiteindelijk resulterend in een islamitisch Europa'.

Dibi snapt niet waarom vicepremier Maxime Verhagen zich eerder wel uitliet over de 'verdrietige anti-campagne' van de PvdA, maar bij deze uitspraken van Wilders stil blijft. "Uitspraken waar de een wegens gewenning zijn schouders ophaalt, maar die de ander de stuipen op het lijf jaagt", aldus Dibi.

'Poldertaliban'

De GroenLinks'er vindt dat de PVV zich als een 'ware poldertaliban' opstelt. "De PVV is steeds meer trekjes gaan vertonen van de radicale moslims die zij bestrijdt: dogmatisch opgesloten in het eigen gelijk, zonder enige vorm van twijfel en een gretigheid in het onderdrukken en verbieden van onwelgevallige overtuigingen."