AMSTERDAM - De PVV is niet van plan Tweede Kamerleden op de lijst voor de Eerste Kamer te zetten. "In theorie kan het wel, maar in de realiteit is de kans heel klein dat dit gebeurt", zei PVV-Kamerlid Martin Bosma woensdagochtend in het Radio 1-programma Nu al wakker Nederland.

De vraag of Tweede Kamerleden worden ingezet leeft omdat het voor een relatief nieuwe partij zoals de PVV moeilijk is geschikte kandidaten te vinden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen deed de PVV alleen in Den Haag en Almere mee omdat elders niet snel genoeg geschikte kandidaten werden gevonden. De Kamerleden Raymond de Roon en Sietse Fritsma werden toen ingezet als lijsttrekker.

Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwamen meerdere PVV-Kamerleden in opspraak omdat ze een strafblad bleken te hebben. De PVV doet wel in alle provincies mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Bosma zei wat betreft de lijst voor de Eerste Kamer niets uit te sluiten, maar wees erop dat de Eerste Kamer een 'stuk minder spannend' is dan de Tweede Kamer. "Ik zou er niet te veel mensen van de Tweede Kamer verwachten."

Lijsttrekker

PVV-leider Geert Wilders kondigde eerder al aan dat vrijdag de lijsttrekker voor de Eerste Kamer bekend wordt gemaakt. Het is niet duidelijk of de volledige lijst bekend is voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart.

In mei kiezen de Statenleden de nieuwe senatoren. Een meerderheid voor coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV in de senaat is nodig om het kabinet slagvaardig te laten opereren.

Bosma maakte ook van de gelegenheid gebruik om de PvdA te feliciteren, die woensdag 65 jaar wordt. Wat hem betreft kan de partij met pensioen.

Bosma bekende verder in zijn jonge jaren op de PvdA te hebben gestemd, maar nu zou de PvdA geen nut meer hebben. "Ik vind de PvdA een soort Avro. Ze bestaan alle twee al heel lang, maar niemand weet eigenlijk nog waaróm ze bestaan, wat hun verhaal is."