DEN HAAG - Boeren die financiële schade hebben opgelopen als gevolg van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, krijgen een compensatie hiervoor. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker dinsdag laten weten via een woordvoerder.

In totaal is maximaal 1,1 miljoen euro beschikbaar voor circa dertig boeren.

Na de brand gaven de boeren op verzoek van de overheid spruitjes niet vrij voor handel. Het was niet zeker of ze veilig waren voor consumptie.

Hoewel Bleker niet verplicht is tot het geven van compensatie, wil hij dat toch doen, aldus de zegsman. Hoeveel geld per boer beschikbaar is, wordt nader bepaald.

Tevreden

LTO reageert tevreden. Uit een inventarisatie van de belangenorganisatie blijkt dat rond 35 telers ten noorden van Moerdijk directe schade hebben geleden. Na de brand gaven boeren gehoor aan de oproep om geen producten meer te oogsten.

Producten die wel waren geoogst, konden niet meer worden verhandeld. Provinciaal voorzitter Arie Verhorst van LTO denkt dat het bedrag dat staatssecretaris Henk Bleker heeft uitgetrokken, voldoende is om de gedupeerde telers te compenseren.