AMSTERDAM - Het huidige donorregistratiesysteem blijft ongewijzigd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) besloten, schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een ander registratiesysteem leidt niet tot meer orgaandonoren, zo blijkt volgens de bewindsvrouw uit onderzoek. Dan gaat het om het zogeheten actieve donorregistratiesysteem, waarbij mensen automatisch worden geregistreerd als donor tenzij ze hiertegen bezwaar maken.

Niet alleen leidt dit systeem niet tot meer donoren, het is ook een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht, vindt Schippers. "Die inbreuk is alleen te rechtvaardigen als het een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert."

Ziekenhuizen

De bewindvrouw is wel hoopvol voor de rol die ziekenhuizen kunnen spelen bij het vinden van meer donoren. Als orgaandonatie topprioriteit krijgt en alle zorgverleners zich hiervoor inzetten, kan het aantal orgaantransplantaties 'structureel hoger' worden.

Ook wordt de huidige campagne 'Nederland zegt Ja' voortgezet wegens succes. In 2010 lieten bijna 233 duizend mensen zich opnemen in het donorregister. In totaal zijn 5,5 miljoen mensen geregistreerd.

Voor dit jaar verwachten de wervers veel van online- (sociale)media en samenwerking met grote partners.