DEN HAAG/JERUZALEM - De Iraanse ambassadeur in Nederland is maandag niet komen opdagen nadat hij die dag voor de tweede keer op het matje was geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook was hij onbereikbaar, zei verantwoordelijk minister Uri Rosenthal in Jeruzalem, waar hij op bezoek is.

De ambassadeur wordt dinsdag opnieuw ontboden om opheldering te geven over de gang van zaken met Zahra Bahrami.

De Nederlands-Iraanse vrouw werd eind vorige maand plotseling geëxecuteerd en dit weekend ver buiten Teheran begraven zonder dat de familie erbij kon zijn.

Het eerste gesprek tussen de ambassadeur en de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken leverde maandag niets op. Daarom werd hij dezelfde dag nogmaals ontboden om informatie aan te leveren.

'Welkom'

De Nederlandse ambassadeur in Iran, die deze week op verzoek van Rosenthal terugkomt voor overleg in Den Haag, is er maandag ook niet in geslaagd opheldering te krijgen van de autoriteiten.

Hij had te horen gekregen dat hij 'welkom' was op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran. Maar hij kwam letterlijk voor een gesloten deur te staan.

Volgens Rosenthal is er sprake van een gespannen diplomatieke relatie. Hardere kwalificaties wilde hij maandagavond niet in de mond nemen. ''Ik beheers mezelf'', zei de minister.