UTRECHT - CDA-vicepremier Maxime Verhagen heeft maandagavond tijdens een bijeenkomst in Utrecht de strategie van de PvdA in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen gehekeld.

Op 2 maart worden de Provinciale Staten gekozen die op hun beurt de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen.

Nu hebben de regeringspartijen VVD en CDA samen met gedoogpartner PVV geen meerderheid in de Senaat.

Verhagen verwijt de PvdA dat ze dreigt het kabinetsbeleid via de Eerste Kamer te willen blokkeren zonder naar de inhoud van de plannen te kijken.

''Cohen staat aan de rand van het veld te roepen dat het allemaal niet deugt terwijl de rest van Nederland ziet dat het kabinet een mooie wedstrijd aan het spelen is'', oordeelde Verhagen over PvdA-leider Job Cohen.

Plannen

''En daarnaast is het nooit zo sterk om alleen maar te roepen dat de plannen van een ander slecht zijn, en dan te vergeten dat je zelf ook nog iets kunt vinden of bedenken.''

Volgens Verhagen doen oppositiepartijen als GroenLinks het beter door met alternatieven te komen. ''Dat is niet alleen politiek slimmer, maar ik denk ook dat de gemiddelde kiezer daar meer respect voor heeft'', aldus Verhagen.

Een maand geleden beschuldigde Verhagen de PvdA al van ''een verdrietige anticampagne'' door het richting 2 maart vooral te laten gaan over landelijke politiek in plaats van de provinciale thema's.

Eerlijker

PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman zegt verbaasd te zijn over de kritiek van Verhagen. Volgens hem gaat het mensen momenteel juist om landelijke thema's als het subsidiëren van rijkere woningbezitters of bezuinigingen op passend onderwijs.

''En dus gaat het erom hoe de Eerste Kamer eruit ziet. De keuze is of je het allemaal wat eerlijker wilt. Dat willen wij.''