DEN HAAG - De Iraanse ambassadeur in Nederland moet maandag twee keer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken komen om opheldering te geven over de gang van zaken met Zahra Bahrami.

De Nederlands-Iraanse vrouw werd eind vorige maand plotseling geëxecuteerd en dit weekend ver buiten Teheran begraven zonder dat de familie erbij kon zijn..

Het eerste gesprek tussen de ambassadeur en de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken leverde maandag niets op. Daarom wordt de ambassadeur maandagmiddag opnieuw op het matje geroepen ''om informatie van zijn kant aan te leveren.''

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil op die manier opheldering van Iran over de verre begrafenis en over het feit dat de nabestaanden niet in de gelegenheid zijn geweest om normale rouw in acht te nemen. ''Dat tekent het karakter van het regime'', aldus Rosenthal.

Woensdag

De Nederlandse ambassadeur in Iran zal tot woensdag nog in Teheran zijn, voordat hij voor overleg naar Nederland komt. Hij zal dinsdag onder meer nog contact hebben met de familie van Bahrami.

Woensdagochtend is hij ook nog in de Iraanse hoofdstad om een overleg bij te wonen van EU-ambassadeurs in Iran.

Relevant

Hoe lang de ambassadeur in Nederland blijft, is niet duidelijk. ''Hij gaat naar Teheran terug op het moment dat ik dat relevant vind'', zei Rosenthal maandag op zijn reis naar het Midden-Oosten.