AMSTERDAM - Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is maandagochtend hervat voor de rechtbank in Amsterdam, met nieuwe rechters. Op een zogeheten regiezitting kunnen alle betrokkenen hun wensen kenbaar maken voor het verloop van het proces.

De zaak, die helemaal opnieuw moet worden behandeld, heeft stilgelegen sinds oktober. Toen eiste Wilders' advocaat Bram Moszkowicz met succes dat de rechters werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid.

Ze hadden geweigerd de arabist Hans Jansen opnieuw te laten getuigen, om opheldering te geven over diens contacten met raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof.

Jansen, die als getuige-deskundige optrad, had gezegd dat hij voor aanvang van het proces tijdens een etentje bij een wederzijdse vriend herhaaldelijk door Schalken was aangesproken over het proces tegen Wilders.

Omdat Schalken medeverantwoordelijk was voor het bevel van het hof aan het Openbaar Ministerie om Wilders te vervolgen, was dit volgens de PVV-leider een poging tot beïnvloeding van een getuige.

Oproepen

Het OM constateerde afgelopen week op basis van onderzoek door de rijksrecherche dat Schalken niet heeft geprobeerd Jansen onder druk te zetten. Ondanks deze conclusie wil Moszkowicz Schalken tijdens het nieuwe proces als getuige oproepen. Wilders liet zaterdag zelfs weten naar het gerechtshof te stappen om te zorgen dat het OM Schalken toch vervolgt voor het beïnvloeden van Jansen.

Vorig jaar vroeg het OM om vrijspraak voor Wilders. De benadeelde partijen in het proces-Wilders vinden dat het OM daarmee zijn werk niet goed heeft gedaan en eisen dat na de rechters ook de officieren van justitie worden vervangen. Een klacht van een van de benadeelde partijen werd vrijdag echter afgewezen door het Amsterdamse hof.

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive.nl

Wilders-proces gaat verder